Tragikus baleset történt tavaly az M5-ös autópályán, a Kecskeméti Járási Ügyészség pedig most emelt vádat a gondatlan sofőrrel szemben.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emeltek vádat egy autós ellen, aki 2021. július 24-én, az M5-ös autópályán nem tartott megfelelő követési távolságot, ezért nagy sebességgel az előtte haladó járműszerelvénynek, majd egy másik személyautónak ütközött. A vádlott két utasa a balesetben életét vesztette.

A vádirat szerint a férfi dél körül, Kiskunfélegyháza közelében, az M5-ös autópályán haladt mintegy 93-103 km/óra sebességgel. Az időjárás derült volt, a látási viszonyok is jók voltak, a sztrádán nagy volt a forgalom. A vádlott előtt egy nyerges vontató közlekedett félpótkocsit vontatva. A járműszerelvény forgalmi okból 7-8 km/óra sebességgel haladt, ezért az elakadásjelzőt használva közlekedett. A lassan haladó teherautó féktávolságon kívül észrevehető volt.

A férfi azonban nem tartott megfelelő követési távolságot, és az autóját hirtelen balra kormányozta, hogy elkerülje az ütközést. Ennek ellenére mintegy 80-90 km/óra sebességgel a félpótkocsi hátuljának ütközött. Az ütközés miatt a vádlott autója a belső sáv irányába sodródva érintőlegesen nekiütközött egy másik személyautónak, ami a belső sávban forgalmi okból mintegy 15-20 km/óra sebességgel haladt. Az ütközés után a vádlott autója a belső sávban, elejével a leállósáv irányába állt meg. A vádlott három utast szállított, akik közül a testvére és édesanyja olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy a helyszínen meghaltak. A harmadik utas és a vádlott 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Valamennyiük biztonsági öve be volt csatolva.

A baleset azért következett be, mert a férfi megszegte azt a KRESZ-szabályt, miszerint járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött – annak hirtelen fékezése esetén is – meg tudjunk állni.