Az autóeladási statisztikák az elektromos járművek elterjedésének felgyorsulását jelzik világszerte: az e-autók globális piaci részesedése 2021-ben több mint kétszeresére nőtt, csak Európában közel 2,5 millió hálózatról tölthető autót értékesítettek a tavalyi évben. A trend Magyarországon is hasonló: közel 28 ezerről majdnem 43 ezerre nőtt 2021-ben a zöld rendszámmal ellátott járművek száma hazánkban a Belügyminisztérium adatai szerint.

Tisztán elektromos hajtású autóból is több mint 21 ezer fut a magyar utakon, ami az összes forgalomban lévő személygépkocsi fél százalékát teszi ki. Bár ez az arány még elenyésző, az elektromosautó-piac további dinamikus növekedését jelzi a Generali reprezentatív kutatása is, melyben a magyar lakosság jövőbeni autóvásárlási terveire kérdezett rá a biztosító.

A kutatásból kiderült, hogy sokkal többen vásárolnának elektromos vagy plug-in hibrid autót, mint ahányan jelenleg rendelkeznek vele. Amennyiben az anyagi helyzetük úgy alakulna, a válaszadók 16 százaléka váltana tisztán elektromos vagy plug-in hibrid meghajtású járműre, míg a megkérdezettek 0,4 százaléka rendelkezik most is környezetkímélő autóval. Akik vásárolnának elektromos autót, vagy már rendelkeznek vele, azok között jelentősen felülreprezentáltak a 40-49 év közötti, közép- vagy felsőfokú végzettségű, városi férfiak.

Arra a kérdésre, hogy mi motiválta vagy motiválná leginkább az e-autó-vásárlásban, a legtöbben (57%) egyértelműen a környezettudatosságot jelölték meg, második tényezőként (53%) a hagyományos üzemanyag árának növekedését említették, 45%-ukat az innovatív technológia vonzza, és csupán 36% választana elektromos autót az ingyenes parkolási lehetőség miatt.

A Generali felmérése kitért arra is, hogy – a gépjármű beszerzési árán túl – milyen költségek riasztják meg leginkább a magyarokat a villanyautók kapcsán. A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a várható javítási (52%) és alkatrészköltségek (46%), valamint az otthoni töltőpont kialakításának költségei (46%) veszik el az autósok kedvét attól, hogy elektromos autóra váltsanak.