Tavaly 179 horrorkaravánt tartóztattak fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium közúti ellenőrei, véget vetve közlekedésbiztonsági szempontból rendkívül kockázatos útjuknak. 2021-ben csaknem 100 millió forint bírságot szabtak ki, gyakran több jogsértés miatt is – közölte a tárca az MTI-vel.

Szinte kizárólag külföldi járművek által vontatott járműszerelvényeket kapcsoltak le, melyek vezetői jellemzően Nyugat-Európában felvásárolt, gyakran üzemképtelen használt autókat juttatnak el a keleti célországokba úgy, hogy egyszerre többet szállítanak egymás mögé kapcsolt pótkocsikon, rakományukat hevenyészetten rögzítve.

Megerősített jogszabályi felhatalmazásával élve a közlekedési hatóság egy éve léphet fel hatékonyabban a balesetveszélyes horrorkaravánokkal szemben. A tavaly január végén hatályba lépett előírás új jármű-kategóriákra terjesztette ki a szabálytalan vontatást végző, műszakilag nem megfelelő, túlsúlyos és túlméretes járműszerelvények ellenőrzésének és szigorúbb szankcionálásának lehetőségét: így egy éve már a személygépkocsikból vagy kisteherautókból álló „horrorkaravánokra” is kiszabható az akár 500 ezer forintos közigazgatási bírság. 

2021 februárjától a rendőrség és a közlekedési hatóság visszatarthatja a járműveket, rendszámukat és forgalmi engedélyüket elveheti. A továbbhaladás kötelező feltétele a bírság megfizetésén túl a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapot megszüntetése.

Brutálisan megbüntették a horrorkaravánokat 2

A közlekedési hatóság munkatársai 2021-ben az esetek mintegy felében marasztaltak el kizárólag tömeg- vagy mérettúllépés miatt horrorkaravánokat. A sofőrök harmada a vezetési és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket is megszegte. Több szabálysértőnél fordultak elő további – dokumentációs és műszaki – hiányosságok.

A többletjogosítványoknak köszönhetően a hatóság munkatársai a tavaly előttinél kétharmadával több szabálysértőt kaptak el, túlnyomó hányadukat a délkeleti országrészben. A tetemes bírságok visszatartó erejét növeli, hogy azokat a tetten érés helyszínén szabják ki és fizettetik meg.

Eredményesen léptek fel a túlrakodott, 3,5 tonnás kisteherautókkal manőverezőkkel szemben is, akikre tavaly 283 esetben mintegy 114 millió forintnyi bírságot szabtak ki. A közlekedési hatóság a nagyobb nemzetközi forgalmat bonyolító utak mentén folyamatos jelenléttel igyekszik visszaszorítani a kockázatos felelőtlenséget.