1997 és 2022 között világszerte 4,5 millió, Európában közel 360 ezer példányban talált gazdára a Subaru Forester. Időközben az egykori kompakt terepkombi komoly szabadidőjárművé fejlődött, az idei kiadása pedig seregnyi új funkcióval és képességgel kínál többet, mint eddig.

Megújult a Subaru Forester 1
Megújult a Subaru Forester 2

Megújult a Subaru Forester

Megújult a Subaru Forester

Megújult a Subaru Forester 16
Megújult a Subaru Forester 17
Megújult a Subaru Forester 18
Megújult a Subaru Forester 19
Megújult a Subaru Forester 20
Megújult a Subaru Forester 21
Megújult a Subaru Forester 22
Megújult a Subaru Forester 23
Megújult a Subaru Forester 24
Megújult a Subaru Forester 25
Megújult a Subaru Forester 26
Megújult a Subaru Forester 27
Megújult a Subaru Forester 28
Fotó megosztása:

Alapfelszerelés például a negyedik generációs EyeSight vezetőtámogató rendszer, amely a korábbiaknál szélesebb látómezővel rendelkezik, és három új (összesen tizenegy) funkciót szolgál ki – ezek az automatikus vészhelyzeti elkormányzás, a sáv közepén tartó adaptív tempomat, valamint a sáv elhagyását megakadályozó rendszer, amely az útpadkát és érzékeli.

Megújult a Subaru Forester 29

A balesetet megelőző fékvezérlő rendszer mostantól kereszteződésben is segít elkerülni az ütközést, a vezető arcfelismerő rendszerét pedig továbbfejlesztették. Ez az okos funkció mostantól nem csak azt észleli, ha fáradt a sofőr, és nem csupán automatikusan hozzá igazítja az üléseket, a külső tükrök pozícióját, valamint a klímaberendezés beállításait, hanem a kézmozdulatok olvasására is képes lett, így a vezető a levegőben hadonászva szabályozhatja például a hőfokot.

Megújult a Subaru Forester 30
Megújult a Subaru Forester 31

A Subaru globális padlólemezére (SGP) épülő modell  továbbra is a 2,0 literes benzines boxermotorra épülő hibrid hajtásláncot alkalmazza. Újdonság ellenben az e-Active váltóvezérlés, amely az üzemmódkapcsoló sport állásában elérhető, és dinamikusabb, közvetlenebb vezethetőséget kínál, különösen kanyargós úton.

Megújult a Subaru Forester 32

Szintén új az a vezérlő rendszer, amely ismét aktiválja a terepre, földútra optimalizált X-Mode üzemmódot, amint az autó sebessége 35 km/óra alá csökken (korábban ilyenkor kézzel kellett visszakapcsolni az offroad-módust.) A mérnökök az ereszkedés-szabályozó rendszert is továbbfejlesztették: mostantól gázadásra feloldja a fékeket a vezérlés, a gázpedál felengedésekor pedig automatikusan ismét aktiválja a segédfunkciót. Mindkét megoldás leegyszerűsíti a vezetést olyan helyzetekben, ahol problémás és normál útszakaszok váltakoznak.

Megújult a Subaru Forester 33

A 2022-es Forester csomagtartóját plusz akasztó fülekkel szerelték fel, így jobban kihasználható az 509 literes üreg kapacitása. A 8 colos érintőképernyős infotainment rendszer támogatja az okostelefon-integrációt.

Videón is megnéznéd a Forestert? Kattints ide!

A legnyilvánvalóbb változás persze az autó megjelenését érinti: megújult a hűtőmaszk, a fényszórók és a ködlámpák háza. Három új árnyalattal – két zöld és egy bronzszínűvel – bővült a paletta.

Megújult a Subaru Forester 34