Már jövőre elkezdi építeni új akkugyártó központját a Volvo Cars és stratégiai partnere, a szintén svéd Northvolt. A vegyesvállalat egy 30 milliárd svéd korona (egybillió forint) értékű beruházás egyik elemeként jön létre – ugyanennek a projektnek köszönheti születését a már idén üzembe álló kutatás-fejlesztési központ, amely egyébként a leendő akkugyár közvetlen közelében működve szolgálja ki a gyártást.

Hatalmas akkumulátorgyár épül Európában 1

A 3000 munkahelyet teremtő üzemben évente mintegy 50 gigawattóra (GWh) összkapacitású akkumulátorcellát fognak gyártani, kifejezetten tisztán elektromos Volvo és Polestar gépkocsikba. Ennyi akkumulátorral mintegy félmillió autót lehet egyébként felszerelni. Azt figyelembe véve, hogy a Volvo tavaly csaknem 700 ezer autót adott el világszerte, illetve hogy 2030-tól kizárólag elektromos járműveket kíván forgalmazni, a torslandai üzem fontos, de nem elégséges forrás lesz a cégcsoport akkumulátorigényeinek kielégítéséhez.

Hatalmas akkumulátorgyár épül Európában 21

Volvo XC40 Recharge-ba szerelnek be akkumulátort a Volvo Cars genti üzemében, Belgiumban

A Northvolt kifejezetten a zöld akkugyártás specialistája, ami azért fontos, mert a Volvo a szénsemleges gyártás mellett kötelezte el magát. A számtalan egyéb autóipari szereplővel (pl. BMW, Scania, VW) együttműködő Northvolt hosszú távú célja egyébként, hogy a gyártáshoz szükséges nyersanyagok legalább 50%-át visszabontott és újrahasznosított akkumulátorokból szerezze be.

Hatalmas akkumulátorgyár épül Európában 22