A BRFK a Közlekedés Felügyeleti Főosztály munkatársaival együttműködve január 29. és 30. között közlekedési akciót tartott két kerületben. A 12 órás ellenőrzés fő célja a szabálytalan, másokra veszélyt jelentő autósok kiszűrése volt.

Az akció során 397 emberrel szemben alkalmaztak alkoholszondát, amely hét esetben mutatott pozitív eredményt. Az ittas vezetők közül ketten megpróbálták magukat kivonni az intézkedés alól, őket a rendőrök követték. Elfogásuk után az egyik sofőr az alkoholos befolyásoltság bűncselekményi értékhatárának ötszörösét produkálta.

a videó a hirdetés után indul

A rendőrök 37 fő ellen kezdeményeztek eljárást, közülük öt embert ittas járművezetés és járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűncselekmény elkövetése miatt elfogtak és előállítottak, valamint három főt engedély nélküli járművezetés miatt vontak felelősségre.

Hét sofőrrel szemben közigazgatási bírságot szabtak ki ittas járművezetés és tilos jelzésen áthaladás miatt. További három sofőrrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki a buszsáv jogosulatlan használata, menetokmányokkal kapcsolatos szabálysértés és az irányjelzés elmulasztása miatt. Az autósokkal szemben 19 esetben éltek szabálysértési feljelentéssel többek között forgalmi engedély és kötelező felelősségbiztosítás hiánya, közbiztonságra veszélyes eszköz birtoklása, terhelési korlátozás túllépése, elsőbbségi szabályok megsértése miatt.

A rendőrök 11 esetben határoztak a feljelentés mellett a jármű forgalmi engedélyének elvételéről, valamint két esetben a hatósági jelzés elvételéről. A Közlekedés Felügyeleti Főosztály munkatársai 9 jármű esetében állapítottak meg műszaki állapottal kapcsolatos hiányosságot. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt ígérte, hogy a jövőben is várhatók hasonló ellenőrzések.