Keményen léptek fel részeg sofőrökkel szemben a tajvai Kaohsziungban, miután az előző hónapban egy ittas vezetésből fakadó baleset rázta meg a tartományi várost, amiben egy családapa és három másik személy sérült meg – írja az Oddity Central.

A történtekre reagálva Kaohsziung polgármestere bejelentette, hogy akiket ezentúl ittas vezetésen kapnak, szociális munka keretében a helyi proszektúrán kell takarítaniuk – a lépésnek pszichológiai célja van: így akarják éreztetni, milyen, ha közel kerülnek a halálhoz.

Először a napokban alkalmazták az új szankciót, és 11 ittas sofőr négy órát töltött a halottasházban a ravatalozó, a hűtőegység és a krematórium takarításával. Visszajelzéseik alapján a módszer megtette a hatását; mindannyian megesküdtek rá, hogy többé nem fognak ittasan vezetni.

„Megtöröltem az egyik fagyasztó ajtaját, és rájöttem, hogy emberi holttestek lehetnek benne” – vallott az ittas vezetéssel vádoltak egyike. „Soha nem voltam közel a halálhoz, és ez zavaró volt. A jövőben nagyon óvatosnak kell lennem az utakon, nem szabad ittasan a volán mögé ülnöm.”

A polgári ügyekért felelős államtitkár elmondása szerint Tajvanban zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetésre vonatkozóan, Magyarországhoz hasonlóan. A hatóságok remélik, ezzel a módszerrel sikerül leszámolniuk az ittas vezetéssel, javítva a közúti biztonságot.