Eleve szigorú törvények vonatkoztak a vezetés közbeni mobiltelefon-használatra az Egyesült Királyságban, a brit kormány ennek ellenére úgy döntött, hogy tovább szigorít. Szöveges üzeneteket írni és hívásokat bonyolítani már jó ideje kizárólag vészhelyzetben lehet, a jövő évtől azonban minden esetben szabálysértésnek minősül majd a mobiltelefon használata.

A szigorítás értelmében már fotókat, videókat sem lehet készíteni a volán mögött ülve, ahogyan játszani, zenelistákat és más tartalmakat görgetni sem.

A részletszabályozás kidolgozás alatt áll, például annak kapcsán, hogy nem jelent kivételt az sem, ha éppen áll az autó, mert fontolóra veszik, hogy a dugóban, a közlekedési lámpánál való várakozás közlekedésnek számít-e.

A járművezetők így az Egyesült Királyságban – a vészhelyzeteken kívül – csak akkor vehetik kézbe mobiltelefonjaikat, ha a közlekedéssel összefüggésben online fizetést kell lebonyolítaniuk (a mobiltelefon kártyaolvasóhoz érintésével), a navigációt pedig abban az esetben használhatják, ha nem kell közben nyomkodniuk és biztonságos helyen is tartják a telefont.

Az Engadget cikke szerint akik nem tartják be a szabályokat, akár 200 fontos (kb. 87 ezer forintos) pénzbírsággal is számolhatnak, míg a kezdő vezetőktől elvehetik a jogosítványukat.

Mi a helyzet Magyarországon?

Nem meglepetés, hogy idehaza már régóta tilos vezetés közben a mobiltelefon használata. Erről a KRESZ 3. §-ának 2. pontja rendelkezik:

A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

Szabálysértés esetén a helyszíni bírságként 10 ezer, míg szabálysértési bírságként 20 ezer forintos pénzbüntetésre számíthatnak a járművezetők, három büntetőpont kíséretében.

Egy korábbi cikkben már részletesen foglalkoztunk a témával: