A Volkswagen még 2013-ban építette fel a Chattanooga-i gyártóüzem területén gigantikus napelem-parkját. A 33 600 modulból álló szolárfarm 13,5 hektáron terül el, maximális teljesítménye 9,5 megawatt, ami a gyár teljes elektromosenergia-szükségletének 12,5 százalékát fedezi.

Ennek a területnek a karbantartását egy Silicon Ranch nevű cég végzi, méghozzá úgynevezett „regeneratív gazdálkodás.” formájában. A megoldás teljesen bio, károsanyag-kibocsátása csekély, melléktermékei pedig kifejezetten kellemesek: a vállalkozás ugyanis birkákat legeltet a napelem-panelek környékén.

„A birkák lelegelik, letapossák és trágyázzák a növényzetet, márpedig az egészséges növénytakaró különösen fontos, hogy megelőzzük a talajeróziót. A panelek pedig árnyékot adnak a birkáknak a nagy melegben. A megoldás ökológiai hatása minden szempontból pozitív tehát, ráadásul extra bevételi forrást jelent az állattartó gazdáknak.” – összegezte a projekt előnyeit a Silicon Ranch vezetője.

Az embereknek csupán annyi a feladatuk, hogy rotációban engedjék fel a birkákat a farm egyes területeire, hogy egyenletesen használják azokat.

Mivel ennyi, békésen legelésző birka a ragadozó állatok számára is izgalmas lehetőségeket teremt, a vállalkozás őrző-védő szolgálatról is gondoskodott: a birkák között szamarak mászkálnak, akik időben észlelik a veszélyt, és figyelmeztetik a birkákat.

a videó a hirdetés után indul

Korábban kecskékkel is kísérleteztek, ám azok játékosak voltak: felugráltak a szolárpanelekre, és elrágcsálták az elektromos kábeleket. A birkák ezzel szemben szép egyenletesen legelik le a füvet, a legeldugottabb zugokban sem hagyják elburjánzani a gazt, ráadásul csendesebbek, tisztábbak és ezerszer cukibbak, mint a klasszikus fűnyíró traktorok.

A 2011 óta üzemelő Chattanooga-i üzemben a Passat, valamint az Atlas szabadidőjármű készül, 2022-től pedig villanyautó-gyártósorokat is üzembe állítanak itt.