Egy brit technológiai vállalat elhatározta, hogy egy év múlva megdönti az elektromos motorkerékpárok sebességi világrekordját. Járművük, a WMC250EV egészen különleges tulajdonságokkal bír.

Rob White cégalapító és tesztpilóta megtette a nevét viselő White Motorcycle Concepts márka rekordvárományos motorkerékpárjának, a tisztán elektromos WMC250EV típusnak a tesztjeit.

Egy lyukas motorkerékpár lehet a leggyorsabb a világon 1

A kétkerekűn rögtön látszik, hogy nem átlagos szerkezet, a szénszálas kompozitból gyártott, speciális aerodinamikai burkolattól kezdve az alumínium vázszerkezeten át a függőcsapszeges első futóműig.

A fejlesztők szerint a WMC250EV a most útjára indított tesztek végére elérheti a 400 km/óra végsebességet. Ehhez egy 800 V-os elektromos architektúrát fognak használni, jelenleg azonban, a tesztprogram elején egy kisfeszültségű (60 V) rendszert használnak, 15 kWh kapacitású akkuval.

Egy lyukas motorkerékpár lehet a leggyorsabb a világon 17

Ez nem nagyon sok, viszont nem is kell ultranagy teljesítmény a 300 kilósra tervezett motorkerékpárnak, hiszen speciális burkolatának köszönhetően légellenállása 70 százalékkal kedvezőbb, mint egy átlagos motorkerékpáré.

A szerkezet másik különlegessége a kétkerék-hajtás: az első tengelyre szerelt, közvetlen hajtást biztosító villanymotor-páros a fékenergia-visszanyerésben is szerephez jut. A hátsó kereket hagyományos módon, lánccal hajtja két másik, nagyobb teljesítményű villanymotor; ezek összteljesítménye 100 kW, azaz 136 lóerő. A tervek szerint a végső motorkerékpár két és félszer erősebb, azaz 340 lóerős lehet majd.

Egy lyukas motorkerékpár lehet a leggyorsabb a világon 18

A csapat az év hátralévő részét teszteléssel és finomhangolással tölti, jövőre pedig hozzálátnak a világcsúcs-kísérlet előkészítésének.

Alább videón is megnézheted az első tesztfutamot; kattints a képre!

a videó a hirdetés után indul