A francia törvényhozás néhány hete elfogadott számos új környezetvédelmi szabályozást, amelyek rendelkezéseket tartalmaznak a városok levegőminőségének javítására, az elektromobilitás támogatására és a napenergia hasznosításának előmozdítására.

Ezen szabályozások részleteiből kiderül, hogy 2023-tól kezdve minden új, vagy nagyobb felújításon átesett kereskedelmi vagy ipari célú épület, illetve raktárépület, amelynek az alapterülete meghaladja az 500 négyzetmétert, köteles a tetőfelületének 30%-át napelemekkel ellátni. De ezzel még nincs vége:

2024-től az 500 négyzetméternél nagyobb új parkolók legalább felét napelemmel kell lefedni, de a fedett parkolók esetében a kötelezettség a terület 100%-a!

Ezen szabályozás alól kizárólag műszaki vagy műemlékvédelmi akadályok esetén lehetséges eltérni, vagy felmentést kérni. Franciaországban az első félévben 1367 megawattnyi új naperőművet kapcsoltak a hálózatra, ami rekordnak számít, hiszen 2020-ban és 2019-ben is csak körülbelül 430 MW-ot telepítettek az első félévben. Június végén a naperőművek összkapacitása megközelítette a 12,6 GW-ot, ami a háztartási méretű kiserőművekkel együtt akár a 14 GW-ot is elérheti.

Franciaország egyébként nem az egyetlen, ahol napelem-telepítési kötelezettséget írnak elő; Németország több tartományában is hasonló rendelkezéseket fogadtak el nyár elején.

Forrás