Az Európai Bizottság hétről hétre közzéteszi azt a listát, amelyen az Unió tagországaiban frissen visszahívott tartós fogyasztási cikkek – köztük az autóipari visszahívások is – szerepelnek. Az egyes visszahívásokban érintett típusokat, a problémás gyártási időszakot, valamint a hiba vázlatos leírását az alábbi (csak illusztrációként szolgáló) képek alatt találod meg. Az alább leírtak természetesen csupán vázlatosan ismertetik a problémák jellegét; ha felmerül a gyanú, hogy autód (motorod, traktorod, buszod…) érintett, mindenképp fordulj a forgalmazóhoz, ilyen esetekben ő a tuti tudás forrása.

Európai visszahívások 2021. 31. hét   

Mennyi bajt okozhat néhány laza csavar 1

Opel Mokka
DS3 Crossback
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2021.02.
A lengőkart rögzítő csavart nem megfelelően húzták meg, ami stabilitásvesztést, a jármű irányíthatatlanná válását okozhatja.

Mennyi bajt okozhat néhány laza csavar 2

Land Rover Discovery / Defender
2021. modellév
A leömlőt a katalizátorhoz rögzítő csavarokat nem megfelelő erővel húzták meg, azok idővel leoldhatnak. Ennek következtében forró gázok ömölhetnek a motortérbe, ami tűzveszélyt idézhet elő.

Mennyi bajt okozhat néhány laza csavar 3

Renault Master
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2021.05-07.
A jobb hátsó rögzítőfék belső szerkezetében működtetés közben törés léphet fel, ami a kézifék hatástalanná válását eredményezheti.

Mennyi bajt okozhat néhány laza csavar 4

Toyota Prius
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2020.07. – 2021.05.
Az ütközést megelőző biztonsági rendszer nem megfelelő programozása miatt a rendszer túlságosan későn reagál, ami vészhelyzetben a szükségesnél kisebb mértékű sebességcsökkenést, ezáltal sérülésveszélyt eredményezhet.