A vádlott május 8-án kora délután közlekedett autójával Derecske felől Konyár irányába, a járműben tartózkodott felesége és két gyermeke. Valamennyien használták a biztonsági övet, a kisebb gyermek gyerekbiztonsági rendszerben utazott.

A vádlott egy vasúti kereszteződéshez érkezett, amelyhez balra, majd jobbra ívelő útkanyarulat vezetett. A férfi azonban nem tudott lassítani, ugyanis papucsa beszorult a pedálok közé. Emiatt a padkára hajtott, és a jármű elejével nekiütközött a vasúti átjárót biztosító fényjelző berendezésnek, amely talpával együtt kiborult a helyéről.

Az autó felborult. A baleset során nem történt személyi sérülés, a vádlott azonban magatartásával veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát. A férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A járási ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a járásbíróság az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, és a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki, a vasúti társaság által előterjesztett polgári jogi igény érvényesítését pedig utasítsa egyéb törvényes útra.