Az évtized második felére teherviselő elemként beépített, a jelenleginél 50 százalékkal nagyobb kapacitással bíró, saját fejlesztésű akkumulátorral, teljesen sík padlójú, kifejezetten elektromos járművekhez fejlesztett platformra épülő villanyautók jelennek meg a Volvo palettáján. Még az évtized eleje előtt jöhetnek az 1000 kilométeres hatótávolságú, villámgyorsan tölthető e-autók, amelyek nem csak felvenni, de leadni is képesek az elektromos energiát, így visszatáplálhatnak a hálózatba.

A cég 2030-ra teljesen kivezeti kínálatából a belső égésű motorokat, házon belül hozza viszont a szoftverek fejlesztését, amelyek tökéletesítésében a Volvo-tulajdonosok aktív részvételére is számítanak (amennyiben megkérik majd őket, hogy engedélyezzék: autójuk valós időben továbbíthassa a menetadatokat a céges felhőbe).

Ilyen és ehhez hasonló, ígéretes témákról folyt a beszélgetés a cég június utolsó napján megszervezett online, interaktív sajtókonferenciáján, amelynek leginkább kézzel fogható újdonsága a Concept Recharge tanulmányautó volt.

Ilyen lesz mostantól minden Volvo? 2

A belső égésű motor hiánya és a nagy méretű akkucsomag helyigénye miatt nyújtott tengelytáv jellemzi a tanulmányt, a gépházfedél mélyebbre költözhetett, ugyanakkor a tervezők megőrizték az XC szériára (és a világ minden egyéb szabadidőjárművére) jellemző, emelt üléshelyzetet. Ez sajátos formavilágot eredményez, amihez jobb, ha hozzászokunk, mert ilyenek lesznek a jövő Volvói – ami tulajdonképpen nem is olyan nagyon idegen: a Concept Recharge leginkább egy nagyon megemelt, kicsit eltorzított Volvo kombira emlékeztet.

Ilyen lesz mostantól minden Volvo? 3

Szintén állandósulni fog a pajzzsal kiváltott hűtőmaszk, amely magával hozta a klasszikus T-betűt (pardon: Thor kalapácsát) mintázó lámpatest átlényegülését. A hátsó függőleges lámpa marad, de kiegészül aktív aerodinamikai elemekkel.

Az utastérben 15 colos, álló formátumú érintőképernyőt találunk, a berendezés a lehető legegyszerűbb, sallangmentes. Ilyenek lesznek várhatóan a szériamodellek is, cserébe a Volvo kiváló anyag- és összeszerelési minőséget ígér.

Ilyen lesz mostantól minden Volvo? 4

A videók megtekintéséhez kattints ide!