A Teslának lítium-ion akkumulátorokat gyártó Panasonic eladta az amerikai járműgyártó összes részvényét a március végével záródott pénzügyi évben – írja a Nikkei japán gazdasági lap beszámolója alapján az MTI.

Mintegy 400 milliárd jenre (3,6 milliárd dollár) becsülték az ügylet értékét. Értesülések szerint a japán cégnek újabb befektetési tervei vannak, és ehhez kell a pénz. A Panasonic egyik illetékese azt mondta, hogy a japán vállalat értesítette a Teslát a részvényeladásról, és hogy mindez nem változtat az üzleti partneri kapcsolaton:

a Panasonic továbbra is szállít akkumulátorokat az amerikai vállalatnak.

A japán elektronikai óriásvállalat az első ügyletet még 2009-ben kötötte a Teslával. Egy évvel később, 2010-ben a Panasonic 1,4 millió Tesla-részvényt vásárolt 21,15 dolláros árfolyamon, összesen 30 millió dollárért, röviddel azután, hogy a Tesla részvényeit bevezették a Nasdaqon.

679,82 dolláron zárt csütörtökön a Tesla részvényára. A cég piaci tőkeértéke az elmúlt 12 hónapban 2,5-szeresével nőtt, ugyanakkor az év eleje óta 3,7 százalékkal csökkent. Pénteken a kereskedés első órájának végén 686 dolláron állt a Tesla árfolyama a Nasdaqon.