Autócsempészet ügyében hoztak szigorú döntést a Fülöp-szigeteki hatóságok, amivel a kormány azt szeretné fitogtatni, hogy igenis komolyan veszik az illegálisan behozott autókat. 2018 és 2020 között így összesen 21 járművet foglaltak le, majd egy buldózerrel meg is semmisítették azokat – számolt be az esetről a Road & Track.

Összesen 1,2 millió amerikai dollár, nagyjából 360 millió forint értékben zúzatott össze autókat a vámhivatal. Döntő többségben luxusautókról van szó: egy McLaren 620R, egy Bentley Flying Spur, illetve egy Porsche 911 is a drákói szigor áldozatául esett, de nem kegyelmeztek egy Mercedes SLK-nak, egy Lotus Elise-nek és egy módosított Hyundai Genesis kupénak sem.

Idén már másodjára alkalmazott hasonló büntetést a vámhivatal, február 9-én másik 17 autó jutott hasonló, sanyarú sorsra. Legutóbb BMW Z1-et, Ferrari 360 Spidert és Lamborghini Gallardót is roncsoltak össze, de Renault 5 Turbo, Opel Manta, Maserati Quattroporte és Mercedes SL55 AMG is szerepel a listán.

Sokan értetlenül álltak a fülöp-szigeteki kormány cselekedete előtt: az előző akció után többen is megkérdőjelezték, miért nem árverezték inkább el az érintett modelleket és fordították valami hasznosra a befolyó összeget. Erre a reakció pusztán annyi volt, hogy határozott üzenetet kell küldeni az autócsempészeknek.