2026-ban fogja bemutatni utolsó új belsőégésű motoros autómodelljét az Audi – jelentette be pénteken az autógyár szóvivője, megerősítve ezzel a Süddeutsche Zeitung és az Automobilwoche lapok korábbi beszámolóit.

Hét évig lesz az Audi modellkínálatában a legutolsó benzinmotoros modell, tehát 2032-ig vagy 2033-ig kapható majd a kereslet függvényében, ezt követően az Audi már csak akkumulátoros hajtású modelleket fog kínálni világszerte – közölte az Audi szóvivője. Ez a Q8-as lehet, a lapok erre vonatkozó értesülését azonban nem erősítették meg.

Az üzemi tanács szóvivőjének elmondása szerint tudnak róla, hogy „egy új stratégia lépett életbe”, ugyanakkor a tanácsot „erről még nem értesítették”.

Markus Duesmann, az Audi igazgatói tanácsának az elnöke már márciusban bejelentette, hogy „kifutó technológiának” tekinti a belsőégésű motort, és nem fognak új típust kifejleszteni belőle. Közölte azt is, hogy az uniós emissziós határértékeket az Audi be fogja tartani.

Az Audi 2018 óta gyárt nagyméretű elektromos SUV-kat Brüsszelben, a teljesen elektromos e-tron GT a neckarsulmi üzemben készül majd. Központi, ingolstadti üzemében a Porsche modelljeivel közös PPE platformra épülő Q6 e-tron SUV-t fogják gyártani 2022-től, míg a Q4 e-tront Zwickauban.