Még az év vége előtt véget ér a Polestar 1 forgalmazása. A kis darabszámban, kézzel épített szedán utolsó példányai ugyanúgy 155 ezer eurótól (kb. 54,3 millió Ft) kaphatók, mint eddig, viszont a hátralévő kis időben nem csak pénzt fogadnak el az ügyfelektől, hanem festményeket, szobrokat és egyéb műalkotásokat is.

Festménnyel is fizethetsz ezért az autóért 1
Festménnyel is fizethetsz ezért az autóért 2

Festménnyel is fizethetsz ezért az autóért

Festménnyel is fizethetsz ezért az autóért

Festménnyel is fizethetsz ezért az autóért 7
Festménnyel is fizethetsz ezért az autóért 8
Festménnyel is fizethetsz ezért az autóért 9
Festménnyel is fizethetsz ezért az autóért 10
Fotó megosztása:

„A Polestar 1 egy valóban különleges autó, és szerettük volna méltóképpen, különleges módon elbúcsúztatni.” – indokolta a szokatlan kezdeményezést Thomas Ingenlath vezérigazgató. „Mivel kézzel készül, műalkotásként is tekintünk rá – innen jött az ötlet…”

Az Art for Car ihletének másik forrása maga a piac, amelyen ma már a legelképesztőbb dolgokat, kézzel fogható és csak digitálisan létező alkotásokat adják és veszik a gyűjtők.

„Évszázadokkal ezelőtt a művészek rendszerint közvetlenül az ügyfeleiknek értékesítettek. A szokás a közelmúltig fennmaradt, Picasso például gyakran barterezte vázlatait egy-egy vacsorára. Most ezt a gyakorlatot terjesztettük ki az autóiparra” – adott szakmai magyarázatot Theodor Dalenson képzőművészeti szakértő, akit tanácsadónak kért fel a Polestar erre a projektre.

Festménnyel is fizethetsz ezért az autóért 11

A Polestar nem korlátozza a felajánlott alkotások műfaját: festmények, szobrok, fényképek, installációk és számos egyéb kreatív munka felajánlását elfogadják. A fizetségképpen kínált alkotásokat első körben Dalenson minősíti, és ha relevánsnak ítéli, két nagy aukciósház: a Sotheby’s és a Philips szakértői határozzák meg a piaci értékét. A Polestar a tervek szerint egy ideig megtartja az így megszerzett alkotásokat, majd azokat továbbértékesíti – akár az említett aukciós házakon, akár az érintett művészt képviselő kereskedőkön keresztül.

A program a mai napon, június 10-én indul, és augusztus 15-ig (azaz ő két hónapon át) tart, Európában és Észak-Amerikában. A felajánlásokat az interneten keresztül tehetik meg az érdeklődők.

Festménnyel is fizethetsz ezért az autóért 12

A Polestar idén áprilisban, a sanghaji autókiállításon mutatta be a Polestar 1 erősen limitált különkiadását, amely matt arany fényezést kap, fekete kerekekkel (ld. nyitóképünkön). A féknyergek, valamint a belső tér burkolatainak díszvarrásai szintén aranyszínűek. A mindössze huszonöt példányban készülő széria néhány darabja is megvásárolható műalkotásokért.

A Volvo elektromos társmárkája, a Polestar 2018-ban mutatta be 600 lóerős plug-in hibrid kupéját, a Polestar 1-et; az autó félig a Volvo nagyobbik SPA platformjára épül, félig azonban karbonszálas konstrukció, ami merevebbé, könnyebbé és különlegesebbé teszi.

Lent videón nézheted meg, hogyan készül a Polestar 1:

a videó a hirdetés után indul