Minden kétséget kizáróan Csomós Mixi az idei év meglepetésembere, aki egykori egyetemi évfolyamtársával, Nagy Attilával, 2017-ben megnyerte a Rally2-es bajnokságot, 2019-ben szintén bajnok lettek a Peugeot kupában, idén pedig, 28 évesen egy újabb csúcsot hódítottak meg pályafutásuk első abszolút győzelmével.

„Köszönöm mindnekinek, aki segített, hatalmas dolog, hogy ezt egy ilyen kis csapattal ezt el tudtuk érni“ – mondta könnyeivel küszködve Mixi a Salgó Rally utolsó gyorsaságijának céljában.

Új győztes a Salgó Rallyn 1
Új győztes a Salgó Rallyn 2

Új győztes a Salgó Rallyn

Új győztes a Salgó Rallyn

Új győztes a Salgó Rallyn 16
Új győztes a Salgó Rallyn 17
Új győztes a Salgó Rallyn 18
Új győztes a Salgó Rallyn 19
Új győztes a Salgó Rallyn 20
Új győztes a Salgó Rallyn 21
Új győztes a Salgó Rallyn 22
Új győztes a Salgó Rallyn 23
Új győztes a Salgó Rallyn 24
Új győztes a Salgó Rallyn 25
Új győztes a Salgó Rallyn 26
Új győztes a Salgó Rallyn 27
Új győztes a Salgó Rallyn 28
Fotó megosztása:

A páros már az első két versenyen is komoly teljesítmény nyújtott, mind a kétszer dobogón végeztek, a bajnokságban pedig a második helyen álltak. Ekkor Mixi még szerényen úgy nyilatkozott, hogy ez nem a reális kép, egy-két futam után sokkal tisztábban fogunk látni. Hát ez most megtörtént és nagyon úgy néz ki, hogy nem egy véletlenül talált győzelemről van szó, hanem ezzel bizony nagyon komolyan bejelentkeztek a bajnoki címért is.

Na de ne szaladjunk ennyire előre. A legendás Salgó Rally rajtja előtt némi probléma volt a pályák minőségével, ezért egy nappal a verseny megelőzően át kellett szabni a verseny útvonalát, lerövidítve pár pályát, egy másikat pedig többször szerepeltetve. A bajnokság legnagyobb sztárja, a WRC2-es világbajnoki cím védője, Mads Ostberg ezúttal nem állt rajthoz, hiszen a Szardínia Rally vb-futamon vett részt.

Új győztes a Salgó Rallyn 29Itt volt viszont az Ózd–Eger Rallyt megnyerő Jan Kopecky Jan Hlousek kettős Skoda Fabia Rally2 evóval, akik a magyar mellett a cseh bajnokságban is szerepelnek, utóbbi vezetik is. Azonban a Salgó Rally nem róluk szólt. Három magyar páros esett egymásnak, a bajnoki címvédő Hadik–Kertész, a tavalyi második Turán–Bagaméri és idei meglepetés a Csomós–Nagy kettős.

Az első két gyorsot Csomós nyerte, a harmadikat Turán a Volkswagen Polo R5-tel, aki ezzel át is vette a vezetést. Ám az 5-ös szakaszon defektet kapott, amivel egy percet veszített, így ő kiszállt a győzelemért vívott harcból.

Új győztes a Salgó Rallyn 30Hadik állt ekkor az élre a Ford Fiesta R5 Mk II-vel, akit szorosan követett Csomós, majd amikor a miskolci versenyző egy lassító értintése miatt tíz másodperces büntetést kapott, Csomós vette át a vezetést és innentől kezdve ki sem engedte kezéből. Végül 15 másodperc előnnyel nyert Hadik előtt. Ráadásul az utolsó gyorsaságit, a power stage-et is megnyerte, amivel a győzelemért járó 30 pont mellé még 5 bónusz pontot is begyűjtött.

Kopecky ezúttal 39 másodperc hátránnyal – mondhatjuk, hogy lőtávolon kívül – lett harmadik a két magyar páros mögött. A cseh versenyző elismerően szólt mindkét magyar ellenfelérő, akiken saját bevallása szerint ezen a versenyen nem talált fogást.

Új győztes a Salgó Rallyn 31Érdekesen alakul a Mercarius Országos Rallybajnokság pontversenye, amit Hadik vezet 97 ponttal, Csomós a második 89-cel, Kopecky egy kiesés és két pontszerzés mellett a harmadik 66-tal. 61 ponttal a negyedik helyre jött fel a Klausz–Csányi kettős Skoda Fabia Rally2 evóval, akik a versenyen is a negyedik helyen végeztek. Míg a Salgó Rallyt kihagyó Mads Ostberg 49 ponttal az ötödik helyen áll.

Az ORC értékelését ezúttal is hatalmas fölénnyel nyerte a Bacsa–Hanyik kettős Mitsubishi Lancerral. Idén először láthattuk versenyezni az RC4 tavalyi bajnokát a Szauer–Kerék kettőst, aki kategória győzelemmel tértek vissza. Mindössze négy célba érője volt a historic mezőnynek, amit egy perc előnnyel nyert a Wirtmann–Kerekes kettős, Ford Escort Mk II-vel.

Új győztes a Salgó Rallyn 32

A 2021-es Salgó Rally végeredménye:

1. Csomós Miklós – Nagy Attila – Škoda Fabia R5  – 55:17.2
2. Hadik András – Kertész Krisztián –  Ford Fiesta R5 Mk II – 55:32.5
3. Kopecký, Jan – Hloušek, Jan- Škoda Fabia Rally 2 Evo – 55:56.8
4. Klausz Kristóf – Csányi Botond –  Škoda Fabia Rally2 Evo – 56:31.4
5. Turán Frigyes – Bagaméri László – Volkswagen Polo R5 – 56:48.5
6. Osváth Péter – Papp Tamás – Škoda Fabia R5 – 57:23.6
7. Bacsa Tamás – Hanyik Gergely – Mitsubishi Lancer Evo IX – 57:39.8
8. Német László – Tóth Imre – Citroën C3 R5 – 58:04.2
9. Ollé “Sasa” – Ollé Rebeka – Škoda Fabia R5 – 58:30.7
10. Tóth Tibor – Szabó József – Škoda Fabia R5 – 59:09.7

A Rally1-es bajnokság egy újabb klasszikussal, a Mecsek Rally-val folytatódik június 24–26-a között.