Világoszöld alapszínű rendszámot használhatnak augusztustól a kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok is – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteki közleménye alapján az MTI.

Az Elektromobilitási Stratégia legkésőbb 2025-ig irányozza elő a zöld rendszámhoz kapcsolódó rendelkezések teljes felülvizsgálatát. A minisztérium álláspontja szerint a környezetterhelés csökkentését szem előtt tartva „a közúti kibocsátás mérséklése érdekében a környezetkímélő járművek térnyerése az anyagi ösztönzők mellett szabályozási és szemléletformálási eszközökkel is támogatandó”.

A járművek környezetkímélővé besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzemben tartók. Az új előírások augusztus 11-én lépnek hatályba. A quadokat és a mopedautókat is beleértve három-négyszáz elektromos motorkerékpár érintett Magyarországon, a hétköznapi értelemben vett kétkerekű motorokból mintegy 150 elektromos hajtású lehet forgalomban.

A közlemény hozzáteszi, a már használatban lévő járművek üzemben tartói is időszakos vizsgálaton vagy szemlén kérhetik a környezetkímélővé besorolást, majd ezt követően végeztethetik el a rendszám cseréjét.

A környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni. 2021 elejétől e tiszta járművek mentesültek a gépjárműadó alól is. Az elektromos motorosok tehát megtakaríthatják a motorkerékpárok korától és műszaki jellemzőitől függő adóterhek összesen több tízezer forintos költségét

– sorolta a motoros zöld rendszám előnyeit Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

Ahogyan a Vezess is beszámolt róla, a napokban felmerült, hogy már jövőre érkezhetnek az új formátumú, a három betű-három szám kombinációt leváltó rendszámok, hivatalos megerősítés azonban ezzel kapcsolatban nem érkezett egyelőre.

Ennek apropóján összeszedtünk mindent, amit a témában tudni érdemes: