A Rajna-völgyben, több ezer méteres mélységben hatalmas lítiumtelep húzódik, állapították meg német geológusok. Az előzetes becslések szerint akár 400 millió villanyautó akkumulátorához is elegendő lehet az innen kibányászható mennyiség; egy német-ausztrál vegyesvállalat máris bejelentette, hogy 1,7 milliárd eurós (kb. 612 milliárd Ft) beruházással öt geotermikus hőerőművet létesítene a térségben, amelyek energiájával évente akár 55 ezer tonna lítium-hidroxidot (már 2024-től két helyszínen 15 ezer, majd a további három helyszínen még 40 ezer tonnát) tudnának felhozni a felszínre.

Ettől lehet végre olcsó a villanyautó? 1
Ettől lehet végre olcsó a villanyautó? 2

Ettől lehet végre olcsó a villanyautó?

Ettől lehet végre olcsó a villanyautó?

Ettől lehet végre olcsó a villanyautó? 5
Ettől lehet végre olcsó a villanyautó? 6
Fotó megosztása:

Európa jelenleg főleg ausztrál és dél-amerikai forrásokból szerzi be a különböző iparágak számára nélkülözhetetlen fémet: az akkumulátorgyártás mellett a kerámia- és üveggyártásban, valamint a kenőzsír-gyártásban is kulcsfontosságú komponens a lítium. Uniós becslések szerint 2030-ra a jelenleginél 18-szor, 2050-re pedig már 60-szor több lítiumra lesz szüksége az európai iparnak.

Ami pedig a címben felvetett kérdést illeti, a válasz nem egyértelmű. A plusz készlet ugyanis nem feltétlenül teszi olcsóbbá a lítiumot, és ezen keresztül az akkumulátorokat. A rendelkezésre álló extra lítium persze felgyorsíthatja az akkumulátorok gyártását, de az iparág már így is évek óta kapacitásának határán dolgozik, az új felfedezés tehát inkább mennyiségi, mint minőségi változást hoz: hosszabb időre biztosíthatja az akkugyártás számára a nyersanyagot.

Ettől lehet végre olcsó a villanyautó? 7

Az új generációs Toyota Yaris Hybrid lítiumion-akkumulátora

Nyitóképünk egy másik németországi helyszínen, Zinnwaldban készült, ahol 2017-ben lítiumtartalmú ásványt találtak egy régi volframitbányában.