A vállalati tanácsadással, stratégiatervezéssel és márkaformálással foglalkozó, nemzetközi FutureBrand szervezet speciális módon rangsorolja a világ legjelentősebb vállalatait. Fogja a PricewaterhouseCoopers (PwC) könyvvizsgáló cég Top100 listáján szereplő cégeket, majd megvizsgálja, hogy azok mennyire állnak készen a jövő kihívásaira.

Minél nagyobb az összhang egy cégről szerzett tapasztalatok és a vállalat céljai között, annál előkelőbb helyre léphetett a rangsorban. A FutureBrand korábbi tanulmányai arra engednek következtetni, hogy az előre sorolt cégeknek mérhető versenyelőnyük van, nem utolsósorban azért, mert többen szeretnének velük dolgozni és tőlük vásárolni.

A FutureBrand szakértői a 2020-as lista publikációs anyagában kiemelték, hogy rendkívüli időket élünk, mivel a koronavírus-járvány az emberiség történetének legnagyobb egészségügyi krízisét jelenti. A válság természete, hogy változásokat idéz elő, és a megváltozott gazdasági környezetben minden bizonnyal azok a cégek tudnak majd legjobban boldogulni, amelyeket a FutureBrand szakértői „jövőbiztosnak” látnak.

Ezek a világ leginkább jövőálló vállalatai 1
Ezek a világ leginkább jövőálló vállalatai 2

Ezek a világ leginkább jövőálló vállalatai

Ezek a világ leginkább jövőálló vállalatai 5
Ezek a világ leginkább jövőálló vállalatai 6
Fotó megosztása:

A tényszerű adatok elemzése mellett a FutureBrand sorrendje nagyrészt személyes interjúkon, beszélgetéseken kapott információk alapján alakult ki. Amint a világ alkalmazkodott a lezárások okozta új életmódhoz és munkamódszerekhez, a FutureBrand kutatói több mint 3000 döntéshozó (vezérigazgatók, elnökök, igazgatósági tagok, felsővezetők, köztisztviselők, képzett szakemberek) véleményét kérték ki 17 országból.

A listát nem meglepő módon az Apple vezeti, de rajta kívül olajipari és fogyasztói cikkeket forgalmazó cégek is szerepelnek az élmezőnyben. A Top 10 fele technológiai óriás, de szolgáltatók (PayPal, Netflix) is felkerültek ugyanide.

A Toyota – legjobb autógyártóként – a 14. helyen áll a FutureBrand Index 100-as listáján, ami öthelyes javulást jelent a legutóbbihoz képest. A japán gyártó megelőzi a listára új érkezőként felkerült Teslát, amely a 23. helyen nyitott. Mindössze egyetlen autógyártó van még rajtuk kívül a Top100-ban, az indiai Tata konszern, amely a 65. helyen található.