Mexikói üzemének példáját követve 2035-re felére csökkenti egy autóra eső vízfelhasználását, és a lehető legteljesebb mértékben kizárja a gyártásból a friss ivóvizet az Audi.

Nem mindenki van tisztában azzal, milyen vízigényes az autók gyártása: az Audi globális termelőhálózatában például átlagosan 3750 liter víz fogy el minden egyes autó előállítása során. Szorozzuk be ezt a mennyiséget a világszerte és évente előállított, több mint 70 millió személygépkocsival: ez több mint negyedmilliárd (pontosan 262,5 millió) köbméter vizet jelent, miközben a földön 2,2 milliárd (!) ember számára nem biztosított a tiszta ivóvízhez való mindennapi hozzáférés.

Ivóvíz nélkül gyártana autót az Audi 1
Ivóvíz nélkül gyártana autót az Audi 2

Ivóvíz nélkül gyártana autót az Audi

Ivóvíz nélkül gyártana autót az Audi 7
Ivóvíz nélkül gyártana autót az Audi 8
Ivóvíz nélkül gyártana autót az Audi 9
Ivóvíz nélkül gyártana autót az Audi 10
Fotó megosztása:

Az Audi (és számos más autógyártó is, egyébként) ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy egyrészt csökkentse a gyártástechnológiák vízigényét, másrészt kizárja a tiszta ivóvizet a gyártásból, és fenntartható körforgású vízrendszert alakítson ki. Az előbbi eredményeként 2035-re a jelenlegi 3,75 köbméterről 1,75 köbméterre csökkenhet az autónkénti vízfelhasználás mértéke – ez több mint 50 százalékos mérséklést jelent.

Másrészt a vállalat igyekszik esővíz felhasználásával, valamint saját szennyvizének visszaforgatásával megoldani vízigényét. Az utóbbira a cég mexikói gyártóüzeme szolgál globális jó példával: itt már 2018 óta zéró szennyvízkibocsátással folyik a termelés: az üzem saját víztisztító teleppel rendelkezik.

Ivóvíz nélkül gyártana autót az Audi 11

Évi 100 millió liter vizet tisztít meg az Audi México telepe

Európában is jó eredményeket ért el a cég. Neckarsulmban zárt vízkör kiépítésén dolgoznak, amely a gyárat a helyi szennyvíztisztító teleppel kötné össze: jelenleg a folyamat tisztító képességét vizsgálják; ha a laboratóriumi tesztek eredményesek, már 2022-ben megkezdődhet az új vízellátó rendszer kiépítése, 2025-től pedig megvalósulhat a zárt körű vízellátás. Ingolstadtban 2019 óta üzemel víztisztító rendszer: itt 50 százalékos hatékonysággal forgatják vissza a szennyvizet, évente 300 ezer köbméterrel (300 millió literrel) csökkentve az üzem ivóvíz-felhasználását.

Más területeken az esővíz-felhasználással kísérleteznek: Mexikóban 240 ezer köbméteres víztározót alakítottak ki, amely a májustól októberig tartó esős időszakban megtelik. Ingolstadtban föld alatti víztározókat működtetnek; itt évente maximum 250 ezer köbméter esővizet tudnak felhasználni.

Ivóvíz nélkül gyártana autót az Audi 12

Ipari víz tisztítása Neckarsulmban