Harminchétezer szolárpanelt készül telepíteni sunderlandi üzemében a Nissan. Amennyiben a gyár környékén élők beleegyeznek a munkálatokba, hamarosan megkezdődhet az engedélyezéshez szükséges előkészítő tervezés – ebből is látszik, hogy nagyon a folyamat elején jár még a cég.

A Nissan 2050-re teljesen szénsemlegessé kívánja tenni globális tevékenységeit, valamint termékeit azok teljes életciklusára vetítve. A végső cél felé vezető út köztes állomásaként 2030-ra szinte teljes modellkínálatát villamosítja a cég. Ezekben a célkitűzésekben játszik fontos szerepet a sunderlandi üzem fenntartható energiára való átállítása.

Szénsemlegesen készülhet a Nissan Leaf 1

Nissan announces plans for major expansion of renewable energy at Sunderland Plant

A brit üzemben 2005 óta működnek szélturbinák; jelenleg összesen tíz generátor (ld. nyitóképünkön) 6,6 megawatt energiát állít elő évente. 2016 óta működik egy 4,75 megawattos szolártelep; ezt a szűk 12 megawattot fogja csaknem háromszorosára növelni a tervezett 20 megawattos napelempark.

Amint üzembe áll, évente 32 megawatt megújuló forrásból származó energiával dolgozhat a gyár; ez pont annyi energia, amennyit a Nissan Leaf európai gyártásához felhasználnak.