Az elmúlt két évben megrendezett Innovációs Napot kiegészítő és -bővítő SEAT Ideas program keretében arra igyekezett bátorítani munkavállalóit a spanyol gyártó, hogy a feladatok, folyamatok vagy a munkakörnyezetük bármely részének optimalizálására tegyenek javaslatot mindennapi munkájukhoz kapcsolódóan.

Tavaly több mint 3000 javaslat érkezett be az erre a célra létrehozott, digitális platformon keresztül, közel 850 kezdeményezést meg is valósítottak.

Ezek révén 7,2 millió eurót, vagyis több mint 2,6 milliárd forintot takarított meg a SEAT.

A javaslatokat alkalmazhatóságuk és aktualitásuk alapján vizsgálták meg a szakértők, a vállalat pedig 900 ezer euróval, nagyjából 330 millió forintttal ösztönözte a javaslattevőket.

Ezzel a húzással milliárdokat spórolt a SEAT 1

2020-ban a legtöbb tapasztalat a környezetvédelmi eljárásokról gyűlt össze, így a lehetséges legnagyobb megtakarítást megcélzó ötletek a gyártást, különösen a fémlemez feldolgozását, majd az energiát és a létesítményeket, végül a logisztikát érintették.

Ezúttal a legnagyobb megtakarítást egy olyan figyelmeztető algoritmus megalkotása eredményezte, ami támogatja a JIT (Just in Time) szállítólevél rendszerét, aminek a lényege, hogy listázza azokat az alkatrészeket, amik nincsenek raktáron, és így néhány órán belül beszerzik.

A fenntarthatóságra irányuló javaslatok is kiemelkednek: ide tartozik például

  • az olajszivattyúk kibocsátás nélküli vákuumszivattyúkkal történő helyettesítése a gyártási létesítmények hűtőrendszerében, illetve
  • annak az új algoritmusnak a bevezetése, amely a valós igényekhez igazítja a karbantartáshoz történő vízfelhasználást a korábbi, óra alapú automatikus felhasználáshoz képest.