A közutakon ismét nagy számban megjelenő mezőgazdasági gépekkel történő balesetek 67 százalékáért részben vagy teljesen a másik résztvevő fél a felelős, e balesetek 13 százaléka jár súlyosabb sérülésekkel – derül ki az Agroinform.hu mezőgazdasági portál legújabb kutatásából.

A kutatás keretében többszáz választ dolgoztak fel, ezek alapján a legtöbbször,

az esetek 73%-ában traktor volt a balesetben részt vevő mezőgazdasági jármű (a traktorok négyötöde valamilyen kapcsolt munkagéppel közlekedett),

7 százalék mezőgazdasági tehergépkocsi, a többi esetben egyéb mezőgazdasági munkagép volt részese az eseménynek.

Ilyesféle balesetek az év minden hónapjában előfordulnak, számuk jellemzően márciusban, a július-augusztusi időszakban és októberben emelkedik a havi átlag fölé.

A mezőgazdasági járművekkel történt közúti balesetek 64%-ukban nem jártak személyi sérüléssel, 23%-uk is csak könnyű sérülést eredeményezett. Súlyos, maradandó sérüléseket az esetek 10%-a okozott, további 3%-uk halálos kimenetelhez vezetett.

A balesetek 33 százalékában a mezőgazdasági járművet vezető személy, míg 54 százalékában a másik résztvevő jármű sofőrjének felelősségét állapították meg. 13 százalékban ez a felelősség megoszlott a felek között.

A felmérés szerint a balesetek oka 37%-ban a nem megfelelően megválasztott sebesség, 28%-ban a jellemzően lassan közlekedő mezőgazdasági járművek előzése volt. A válaszok 13%-a a mezőgazdasági jármű műszaki hiányosságát, 7%-a a nem megfelelő kivilágítást, 6%-a pedig az ittas vezetést teszi a baleset fő okává.

„A közúton mezőgazdasági járművekkel találkozó autósoknak leginkább két dologra kell nagyon odafigyelniük: ezeknek az eszközöknek a lassú haladására, valamint a méretükre” – vonta le a kutatás következtetéseit Bolyki Bence, az Agroinfo.hu ügyvezetője.

Hol találkozhatunk mezőgazdasági gépekkel?

Mezőgazdasági gépek a gyorsforgalmi utak kivételével bármely útszakaszon felbukkanhatnak. Ha úticéljukat másképpen nem, vagy csak legalább 50%-kal hosszabb úton tudnák elérni, olyan útra is felhajthatnak, amelyen egyébként tiltják haladásukat.

A mezőgazdasági gépekre nem vonatkozik a 2,55 méteres legnagyobb megengedett szélességi korlátozás, 4,5 méter szélességig kísérőjármű nélkül, afelett kísérőjárművel közlekedhetnek a közutakon. 3 méteres szélesség felett ugyanakkor a gépen villogó sárga fénynek is működnie kell.

Emellett érvényes hatósági jelzéssel és kötelező biztosítással, kifogástalanul működő világító- és fékberendezésekkel kell rendelkezniük, az útra szennyeződést nem hordhatnak fel, szállított rakományuk szóródását pedig megfelelő eszközökkel kell megveakadályozniuk.

(A nyitókép illusztráció.)