Az Észak-Amerikán végigsöprő téli viharok miatt a közelmúltban akadozott az olajipar, ez pedig nem csak az üzemanyaggyártásban érezteti a hatását: többek között a poliuretán habszivacs gyártásához szükséges alapanyagok készlete is megcsappant. Ez rengeteg iparágat érint, többek között az autóipart is, hiszen ez kritikusan érintheti az ülésgyártó beszállítók működését.

Egyes beszállítóknak máris csak pár napra elegendő készletük maradt, utána átmenetileg leállnak, és ha ők leállnak, leáll az autógyártás is. Iparági szakértők szerint a probléma sokkal sürgetőbb, mint a félvezetők és mikrochipek hiánya, amit a Covid világjárgány miatt visszaesett nyersanyag-kitermelés és beszállítói gyártás okozott.

A világ más részein persze nem feltétlenül ilyen borús a helyzet, az észak-amerikai gyártók máshonnan is beszerezhetik a nyersanyagokat. Ugyanakkor a globális beszállítói hálózatban mindenképpen érezteti majd a hatását ez a jelenség, hiszen kevesebb nyersanyagon osztozhatnak a világ gyártói.

Nem csak ezért érintheti Európát is a helyzet, hanem mert számos autógyártó Észak-Amerikában készíti, és innen exportálja minden világpiacra néhány típusát – elsősorban a szabadidőjárműveket.