Új generációs Honda Sensing Elite technológiát vezet be félkísérleti jelleggel a Honda Japánban. A dugóban önálló közlekedésre alkalmas rendszer elsőként képes 3. szintű autonóm közlekedésre, de a japán hatóságoknál még hátravan az engedélyeztetése. Ezért az ezzel felszerelt Honda Legend Hybrid EX szedán nem megvásárolható, hanem különleges lízingszerződés keretében vehető igénybe.

Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 1
Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 2

Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted

Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 13
Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 14
Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 15
Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 16
Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 17
Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 18
Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 19
Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 20
Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 21
Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 22
Fotó megosztása:

A már létező Honda Sensing rendszer továbbfejlesztése olyan új generációs funkciókat hoz, mint a dugókövetés, amely sűrű forgalomban vagy autópályán átveszi a vezetést az embertől.  

A rendszer háromdimenziós, nagy felbontású térképek, valamint precíz műholdas helymeghatározás alapján pozicionálja a gépkocsit az úton, míg mindenkori környezetét 360 fokban dolgozó, fejlett szenzorokkal olvassa le. A vezetőt is figyeli egy kamera, és mindezen komponensek együttműködéséből a gépkocsi a jelenlegi viszonyokat a közeljövőben várható változásokkal összehangolva valósítja meg a gyorsítást, fékezést és kormányzást.

Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 23
Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 24

A fejlesztés során a Honda mérnökei mintegy 10 millió lehetséges helyzetet szimuláltak, továbbá 1,3 millió kilométert tettek meg valós autópálya-környezetben. A technológiát redundáns rendszerek egészítik ki, így ha bármi elromlik, azonnal a helyébe lép egy tartalék egység.

A szenzorokat úgy helyezték el, hogy azok beleolvadjanak az autó karosszériájába, így a kísérleti Honda Legend nem úgy néz ki, mint egy Hold-szonda. A műszerezettséget számos különleges visszajelző fénnyel egészítették ki (a kormányon, a navigációs képernyő fölött, valamint a kesztyűtartón), a főműszer egy 12,3 colos digitális kijelző.

Ezt az autót elengedett kormánnyal vezetheted 25

Az autonóm rendszer működését jelző fények, és a diszkrét érzékelők

A technológia bizonyos feltételek teljesülése esetén engedélyezi a vezetőnek, hogy elvegye a kezét a kormányról. Ilyenkor nemcsak tartja a sebességét, a helyzetét és az irányát az autó, de akár sávot váltani is képes, feltéve, hogy a vezető az irányjelző működtetésével jelzi, hogy ő adja ki erre a parancsot – ugyanakkor szükség esetén, ha pl. lassabb járművet ér utol, egyedül is hajlandó sávot váltani, miközben tájékoztatja erről a vezetőt.

A legnagyobb dolog a Traffic Jam Pilot, azaz a dugókövető funkció, ami lassú sebességnél teljesen egyedül halad, miközben a vezető akár filmet nézhet az érintőképernyőn.

Honda-Sensing-Elite

Mindazonáltal aludni nem enged a rendszer: ha a helyzet megköveteli, a technológia felszólítja a vezetőt, hogy vegye át az irányítást. Amennyiben ez nem történik meg, a rendszer lelassítja és megállítja az autót, vagy, ha járdaszegélyt észlel, az út szélére kormányozza az autót, és ott áll meg.

Alább videón ismerheted meg a rendszer működését: kattints a képre, és indul a film!

a videó a hirdetés után indul