A francia Hype társaság eddig is világelsőnek számított az üzemanyagcellás taxik üzemeltetése terén – nem csoda, hiszen fő tulajdonosa a hidrogén mobilitás piacán meghatározó szerepet játszó HysetCo vagyonkezelő vállalat. A cégcsoport most tovább bővült: megvásárolták a párizsi taxipiac egyik nagy szereplőjét, a Slota-csoportot, és azt tervezik, hogy annak teljes járműállományát – mintegy 600 dízelüzemű gépkocsit – Toyota Mirai hidrogén üzemanyagcellás szedánokra cserélik.

A HysetCo, a Toyota, a projekt keretében telepítendő két új hidrogéntöltő állomást megvalósító Air Liquide, valamint a Société du Taxi Électrique Parisien (STEP) még 2019 elején írták alá azt az együttműködési megállapodást, amelynek értelmében most a Hype által 2015 óta üzemeltetett, mostanra száztagúra bővült (és ezzel a világ legnagyobbjának számító) hidrogén üzemanyagcellás taxiflotta létszámát meghatszorozzák.

Az emissziómentes taxik bevezetését abszolút támogatja a francia főváros, hiszen ezzel károsanyag-kibocsátástól és zajszennyezéstől mentes közlekedési megoldást kínálhatnak majd a 2024-es párizsi olimpiai játékok látogatói és résztvevői számára.

Szakítanak a dízelautókkal a taxisok 2

A HysetCo részéről immár százmillió eurós értéket képviselő beruházás ugyanakkor erőteljes katalizátorként is segítheti a hidrogén alapú mobilitás elterjedését. A megfelelő infrastruktúra kiépülése elősegítheti más emissziómentes, üzemanyagcellás közlekedési módozatok megjelenését, hasonló kezdeményezésekre ösztönözhet más, jelenleg nem alternatív hajtású járművekkel dolgozó utasszállítási szolgáltatókat, valamint kiterjesztheti az üzleti modellt annak kezdeti földrajzi korlátain, az Île-de-France régión túlra. Ehhez kapcsolódóan a HysetCo 2024-re nem kevesebb mint húsz hidrogéntöltő állomás üzembe állítását tervezi Franciaországban.