Ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére, havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére, Somogy megyére pedig zivatarveszély miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Több hullámban érkező csapadékból – elsősorban északkeleten – éjfélig helyenként 20 milliméternél is több eső gyűlhet össze. A Dunántúli-középhegységben és az Alpokalján vékony hóréteg is kialakulhat.

Ha pedig már a havazásnál tartunk, nem árt átismételni a téli vezetés 10 legfontosabb szabályát: 

Az éjszaka második felében újabb csapadékzóna érkezik, ami az ország középső területein átmeneti ónos esőt okozhat, legnagyobb eséllyel a Dunakanyar és a főváros térségében. Kedden napközben északon, északkeleten már egyre inkább havas eső, hó lesz a jellemző.

Az Északi-középhegység területén kedd éjfélig maximum 5 centiméter, az északkeleti határ közelében (és a hegyekben) helyenként akár 5-10 centiméter, lokálisan akár 10 centiméternél is vastagabb hóréteg alakulhat ki. A délutáni órákban a Dél-Dunántúlon megdörrenhet az ég.

Kedd estétől ismét többfelé lehet ónos eső: elsősorban a főváros és az Északi-középhegység területén lehet átmeneti jelleggel pár tized milliméter ónos esőre számítani, majd a csapadékzóna északkelet felé elhagyja az országot.