A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) átlagos díja a személyautókra országosan 9 százalékkal 45 ezer forintra, Budapesten 15 százalékkal 63 ezer forintra nőtt tavaly – áll a Magyar Nemzeti Bank új árindexében.

A jegybank szerint az új árindex “régóta várt” átláthatóságot hozhat a kgfb árazásába, ami “erősítheti a közbizalmat.” A szektor egészére vonatkozóan ilyen árindex eddig nem volt.
Az autós szerződések díjainak átlagára 2016-hoz képest tavaly december végére 73 százalékkal nőtt, a nettó áremelkedés – az adóktól, káreseményektől és tartalékoktól megtisztítva – 40 százalékos volt.A gépjármű biztosítási díjak 2019-ig összhangban voltak a károk alakulásával, tavaly azonban a járvány miatt az olló szétnyílt a díjak javára – állapította meg a jegybank, ahol egyszeri hatásként tekintenek a jelenségre, illetve későbbi korrekcióra számítanak.

Az MNB a kgfb-díjak alakulásáról szóló indexet negyedévente teszi közzé honlapján külön lebontásban normál személyautókra és egyéb kategóriákra, például flottás személyautókra, nagy buszokra és nehéz pótkocsikra.