Pokolian drága, és kifejezetten ritka csúcskupé jelent meg az európai használtautó piacon, egy Maybach 57S Coupe aminek újkori vevője több, mint érdekes.

Ezt a konkrét példányt Líbia akkori vezetője, Muammar al-Kaddáfi szerette volna luxusautói között tudni. A  többi történelem, az autót sosem szállították le, mert a diktátor rezsimje a 2011-es forradalom során megdőlt, őt magát pedig lelőtték. 

Egy vagyonért eladó a halott diktátor ritka luxuskupéja 1

Egy vagyonért eladó a halott diktátor ritka luxuskupéja 2

Így ez a legyártott száz példány egyik legalacsonyabb futású (2000 kilométer), legjobb állapotú darabja, amiért 961 ezer eurót, vagyis 345 millió forintot kérnek. 

Egy vagyonért eladó a halott diktátor ritka luxuskupéja 3

A különleges igényekre, speciális járművekre szakosodott német vállalat a Xenatec építette ezt az óriásbálnát, a gyártó hathatós segítségével. Alapjait a Maybach nyújtott tengelytávval rendelkező, négyajtós limuzinja adta, erre építették fel a gigiantikus, kétajtós verziót. Így született az arányait tekintve egyedülálló konstrukció, az eredeti jármű 3,37 méteres tengelytávolsága és az 5,7 méteres teljes hosszúsága sem változott, de 60 mm-rel laposabban fut a tető, ezzel lett igazán impozáns megjelenésű a Maybach 57S Coupe.

Egy vagyonért eladó a halott diktátor ritka luxuskupéja 4

Az átalakítás során megváltoztatják az A és C oszlopok szögét, miközben a B oszlop 20 centivel hátrébb kerül. 

Egy vagyonért eladó a halott diktátor ritka luxuskupéja 5

A Daimlertől származó V12-es motor 612 lóerős, ezzel a kupé 5 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára, végsebessége pedig 275 km/óra.