A G7 szerint nettó kilencmillió eurót kér a MotoGP jogtulajdonosa, hogy 2023-ban futamot rendezhessenek Magyarországon – derül ki a közbeszerzés napokban közzétett dokumentációjából. Ez azt jelenti, hogy bruttó áron, a jelenlegi árfolyam mellett valamivel több mint négymilliárd forintot fizethet a magyar állam a spanyol Dornának.

A jogtulajdonos által meghatározott díj nagyjából megfelel a sorozatban megszokottnak.

Magyarország bő tíz évvel ezelőtt egyszer már próbálkozott azzal, hogy idecsábítsa a legfontosabb motorverseny-sorozatot, akkor azonban a kísérlet kudarcba fulladt. A tervet ezután hosszú időre félretették, nagyjából másfél éve Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azonban ismét felelevenítette.

Az akkori elképzelések szerint 2022-ben csatlakozott volna helyszínként Magyarország egy vadonatúj pályával, de annak kivitelezése ilyen rövid idő alatt már akkor is elég irreálisnak tűnt.

A tárcavezető tavaly nyáron állt elő konkrétumokkal. Akkor már a mostani közbeszerzésben is szereplő 2023-as idényről beszélt, illetve bejelentette, hogy Hajdúnánáson, 65 milliárd forintból felépül a magyar MotoGP-pálya. A jó fél évvel ezelőtti hírek még nyolcéves szerződésről szóltak, a mostani közbeszerzésből azonban kiderült, hogy ennél is hosszabb időre, tíz szezonra szerződne a Dornával Magyarország.