A következő órákban Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében várható ónos eső. Északnyugat felől csapadékzóna érkezik. Északnyugaton kezdetben gyengébb ónos eső is előfordulhat, majd ott is havazás lesz a jellemző.

Éjszaka általában az ország északkeleti felén-kétharmadán várható maximum 2 centiméter körüli hóréteg. Az északi határnál, Észak-Alföldön és Tiszántúlon viszont ennél valamivel több, Szabolcsban és Beregben, valamint a hegyekben akár 5 centiméternél vastagabb hótakaró is kialakulhat.

Szerdán napközben további számottevő havazás (legfeljebb pár centi friss hó) már csak a Tiszántúlon fordulhat elő, de északkeleten hózáporokból lokálisan ennél több is hullhat.

Azt nem árt tudni, hogy ónos eső esetén az utak sózása hatástalan, a burkolatok síkosságát csak azt követően lehet csökkenteni, ha az eső már elállt. Ilyenkor a téli abroncsok is extrém módon csúsznak, tapadásuk csökken a járművek fekútja jelentősen nő, mozgásuk kiszámíthatatlanabb. Jobban kell figyelni a szintén nehezebben mozgó kerékpárosokra és gyalogosokat is!

Az év elején egyik olvasónkat, Siket Norbertet ihlette meg az ónos eső, és versbe foglalta ezt az időjárási jelenséget.

Égből jövő korcsolyapálya

Enyhe reggel támadt,
Fegyveresen lázadt,
Köpvén nyúlós nyálkát,
Kövér, csúszós pályát,
Óvatosan léptet,
Jó nagy gondra késztet,
Minden lépés fontos,
Szintet kér és pontos,
Harcteret nem kérni,
Fal mellett kell lépni,
Jó sok erőt hagyván
Ónos eső napján…