A közösségi közlekedést, gyakran a teljes járműforgalmat akadályozzák, a szabályosan közlekedőket pedig érthetően bosszantják azok a járművezetők, akik a szabályokra fittyet hányva haladnak, vagy éppen parkolnak a buszsávokban. A Budapesti Közlekedési Központtal kötött stratégiai partnerség keretében az ilyen autósok kiszűrésére szervezett ellenőrzést 2020. december 7-étől 9-éig a Budapesti Rendőr-főkapitányság – tudatta a Vezessnek is eljuttatott közleményében a BKK.

A háromnapos akció során 158 közlekedővel szemben intézkedtek a rendőrök.

A buszsáv jogosulatlan igénybe vétele miatt 115 intézkedést hajtottak végre: 104 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 3 közlekedővel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek, 8 alkalommal pedig figyelmeztettek. Egy buszmegállóban parkoló autót elszállítottak – a tulajdonosnak a bírság mellett a szállítás és a tárolás költségeit is állnia kell. Egyéb szabálytalanságok miatt további 31 alkalommal helyszíni bírságot róttak ki, két szabálysértési feljelentést tettek, 7 esetben pedig közigazgatási bírságot szabtak ki a rendőrök.

a videó a hirdetés után indul

Sok autós próbálkozott különféle kifogásokkal mentegetni magát. Ezek voltak a leggyakoribbak:

  • „Be akartam sorolni, de nem engedett be a többi autós.”
  • „Egy címet keresek ezen a szakaszon. Tudnának segíteni?”
  • „Sürgősen találnom kell egy WC-t!”
  • „Éppen itt akartam lekanyarodni.”
  • „Elnézést, ez buszsáv? Nem vettem észre.”
  • „Soha nem követtem el semmilyen szabálytalanságot, igazán lehetnének elnézőek.”
  • „Bocsánat, nem vagyok idevalósi.”
  • „Na és? Ez is csak egy szabálysértés.”

A fővárosi autóbuszok számára kialakított, 80 kilométernél is hosszabb buszsáv a több mint 200 járat többségének, napi több százezer utasnak segít az akadálytalan közlekedésben és a gyorsabb eljutásban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ennek érdekében továbbra is folyamatosan végzi az ellenőrzéseket a főváros főbb közútjain, a szabálytalanul közlekedőkkel szemben intézkednek.​