Herbert Diess, a konszern vezérigazgatója a Wirtschaftswoche című lapnak adott interjúban elmondta, hogy gőzerővel dolgoznak a kibocsátási határértékek lehető legjobb megközelítésén. Jövőre az elektromos autók terjedése miatt már “könnyebb dolguk lesz”, 2022-től pedig “nem jelent majd problémát” a flottacélok teljesítése.

Diess már korábban is jelezte, hogy nem lesz egyszerű feladat az uniós kibocsátási határértékek teljesítése. November elején például “nagyjából egy grammnyi” elmaradásról beszélt. “Még nem adtuk fel, de nem lesz könnyű az idei flottacélokat teljesíteni” – jelentette ki a lapnak adott interjúban.

Diess elismerte, hogy a Volkswagen “viszonylag későn” kezdte meg az átállást az elektromos mobilitásra, viszont 2025-ig 35 milliárd eurót fordít a technológia fejlesztésére és a gyártás kiépítésére.

Az uniós előírások alapján 2020-ban az autógyártóknak kilométerenként 95 gramm alatti szén-dioxid-kibocsátási flottaátlagot kell elérniük teljes modellpalettájukkal. A határértékek “bevezetési könnyítéseként” ebből 2021-re ötszázalékos kedvezményt kaphatnak.