Egyre többeket foglalkoztat a kérdés, hogy mihez kezdjünk magunkkal, amíg autónk elvezeti önmagát. A MINI Vision Urbanaut nem ad egyértelmű választ, inkább új kérdéseket vet fel.

Az alkotók három üzemmódot – vagy ahogy ők nevezik, három pillanatot – ragadtak ki a mindennapi életből: ezek a lazulás (chill), a kalandozás (wanderlust) és a bulizás (vibe), és ezek köré rendezték az autó feladatköreit.

Az első pillanat a nyugalomról szól, egyfajta énidőről, amit tölthetünk pihenéssel vagy munkával – a lényeg, hogy zavartalanul. A második a vezetés élményét helyezi előtérbe, azaz a tulajdonosnak lehetősége lesz átvenni az autó irányítását. A vibe pedig a közösségi élet pillanata – akár személyesen, akár virtuálisan.

Télikert, amiben utazhatsz 2

A sárga kanapé valójában a műszerfal, csak lesüllyesztették

A három üzemmódhoz eltérő utastér-kialakítások tartoznak: a vezetői környezetből olvasósarok lesz, a műszerfal lesüllyesztve kanapéként szolgál, a szélvédőt pedig felnyithatjuk, beengedve a friss levegőt, a hangokat. Hátul fényfüzérrel megvilágított kuckó várja a kikapcsolódásra vágyó utast. Középen nyitott tér található, variálható ülésekkel, asztalkával, rajta egy cserép virággal.

Télikert, amiben utazhatsz 3

Fény az van bőven

Az imént említett cockpit megőrzi a MINI-re jellemző központi elhelyezésű, körkörös kijelzőt, ez azonban ez esetben nem a műszerfal, hanem az autó közepét jelenti, hiszen utazás közben innen tájékozódhatunk az eseményekről. Az asztalkán hangulatvezérlő kezelőfelületet is kialakítottak, ahonnan fények, színek, illatok és zenék kombinálhatók, kedvünk szerint.

Télikert, amiben utazhatsz 4

Az elektromos MINI Vision Urbanaut maximálisan kihasználja a rendelkezésre álló teret. Az olyan hagyományos komponensek, mint a fényszórók, a hűtőmaszk vagy a kerekek folyamatosan változó megjelenésű, interaktív kommunikációs eszközzé válnak. A C oszlop valójában egy galéria, ahol az utazáshoz kapcsolódó élmények jeleníthetők meg.

Télikert, amiben utazhatsz 5

Álló helyzetben díszít, menet közben üzemi lámpaként szolgál a hátfal (és a front) LED-borítása

A legizgalmasabb – és leginkább kézzel fogható – fejlesztés egyébként nem a sok digitális funkció, hanem a környezetvédelmi törekvések: az autó újrahasznosított anyagokból építkezik, és teljes egészében króm- és bőrmentes.

A MINI Vision Urbanaut megismeréséhez kevés az állókép: kattints ide, és nézd meg a gyári videókat!