Október 28-án, szerdán nem sokkal éjfél után riasztók sokasága törte meg a csendet Róma egyik kerületében. A Colli Albani utcában ugyanis egy férfi sétált a parkoló autók mellett, és egytől egyig mindegyiket megrongálta egy vascsővel – jellemzően a szélvédőben, a karosszériában vagy a tetőben tett kárt.

A rongálót az sem hatotta meg, hogy a lakók folyamatosan kiabáltak és szidták őt. Van, aki testi erővel próbálta megállítani, de erre agresszívabban reagált. A többség azonban tehetetlenül nézte végig, ahogy kárt okoznak az autójukban, miután néhány nappal korábban életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom Olaszországban a koronavírus-járvány miatt.

Több tucatnyian értesítették a rendőrséget, nem sokkal később az egyenruhások kiérkeztek a helyszínre, akkor csillapodott le a 41 éves egyiptomi férfi is. A vascsövet letette a földre, ellenállás nélkül hagyta magát letartóztatni – úgy tudni, nem állt sem alkohol, sem pedig drog hatása alatt.

Az indíték továbbra is ismeretlen, annyi azonban biztos, hogy alig néhány perc alatt mintegy 10 ezer eurónyi kárt okozott. A hírről eredetileg beszámoló Corriere közzétette az egyik ott lakó felvételét az éjszakai vandalizmusról: