A kormány több intézkedéssel is segíti a bortermelőket, hogy előállított termékeiket értékesíthessék – mondta Nagy István agrárminiszter az október 2-án és 3-án zajló Vörösbor Napok Villányban című rendezvény péntek esti megnyitóján a baranyai kisvárosban.

A tárcavezető azok után, hogy elmondta, hogyan támogatnák a bortermelőket a koronavírus-járvány jelentette válság közepette, egészen más téma felé kanyarodott.

A miniszter, utalva a gépjárművezetéssel kapcsolatos jelenlegi alkoholfogyasztási szabályokra, elmondta: szeretnének társadalmi vitát, párbeszédet indítani a jövőben a zéró tolerancia esetleges fellazításával kapcsolatban.

Magyarországon 2008 óta nem ülhet volán mögé az, aki alkoholt fogyasztott a vezetés előtt, a korábbi szabályozás 0,8 ezrelékes véralkoholszintig megengedő volt. Az ittas járművezetés büntetése általában járművezetéstől eltiltás, ami tág határok között mozog 1 hónaptól 10 évig, kiegészítve akár több százezer forintos pénzbüntetéssel. Ha személyi sérülés, vagy halál is történt, a büntetés még ennél is súlyosabb lehet.

Tavaly összesen 1394 ittasan okozott baleset volt itthon, ebből 47 halálos kimenetelű.

Mit gondolsz a felvetésről? Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére!

Támogatod a zéró tolerancia elvét, vagy jobb lenne eltörölni azt?
Támogatom
60% (2091)
Ellenzem, eltörölném
40% (1385)