Az Európai Bizottság hétről hétre közzéteszi azt a listát, amelyen az Unió tagországaiban frissen visszahívott tartós fogyasztási cikkek – köztük az autóipari visszahívások is – szerepelnek. Az egyes visszahívásokban érintett típusokat, a problémás gyártási időszakot, valamint a hiba vázlatos leírását az alábbi (csak illusztrációként szolgáló) képek alatt találod meg. Az alább leírtak természetesen csupán vázlatosan ismertetik a problémák jellegét; ha felmerül a gyanú, hogy autód (motorod, traktorod, buszod…) érintett, mindenképp fordulj a forgalmazóhoz, ilyen esetekben ő a tuti tudás forrása.

Európai visszahívások 2020. 36. hét

Ijesztő: ezért törhet el fiatal autók futóműve 1

Ford Puma MHEV
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2019.11.-2020.07.
A hibrid akkumulátor csatlakozóit nem a gyári előírások szerinti nyomatékkal húzták meg. Ez rossz elektromos csatlakozást eredményezhet, amely esetben megszűnhet a mild hibrid hajtási funkció. Ezen kívül a hiba túlmelegedés és a környező anyagok megolvadását is okozhatja.

Ijesztő: ezért törhet el fiatal autók futóműve 2

Peugeot 2008 / 3008 / 308 / 5008
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2015.02-03.
Nem megfelelő rozsdavédelmet kapott a segédváz, ezért korrodálódhat és eltörhet, ami a jármű irányíthatatlanná válását eredményezheti.

Ijesztő: ezért törhet el fiatal autók futóműve 3

DS DS7
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2019.07-10.
A hátsó tengelyt rögzítő csavarokat nem a kellő nyomatékkal húzták meg, ami a hátsó tengely törését, az pedig a jármű irányíthatatlanná válását eredményezheti.

Ijesztő: ezért törhet el fiatal autók futóműve 4

Mercedes-Benz A-osztály
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2017.09.-2019.02.
A klímaberendezés kondenzvizét elvezető cső nem megfelelő rögzítése miatt a kondenzvíz bejuthat az utastérbe, és megülhet az első lábtérben, illetve a padlóalagútban. Ez az elektromos berendezések korrózióját és rövidzárlatát eredményezheti: működésképtelenné válhat a légzsákvezérlő rendszer vagy a hajtáslánc, illetve előfordulhat, hogy menet közben vészüzemmódba kapcsol a motor. Számos további komponens (pl. az üzemanyag-szivattyú vagy a vészhívó rendszer) működése is kiszámíthatatlanná válhat.

Ijesztő: ezért törhet el fiatal autók futóműve 5

Nissan Juke / Navara / Note / Pulsar / Qashqai
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2015.09.- 2018.03.
A hátsó ajtók gyerekzára meghibásodhat.

Ijesztő: ezért törhet el fiatal autók futóműve 6

Honda CR-V
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2018.11.-2019.09.
A kézikönyvben téves az első utaslégzsák visszajelző fényének leírása, így az utasok nem lehetnek tisztában a légzsák státuszával.

Ijesztő: ezért törhet el fiatal autók futóműve 7

Thule Rapid Fixpoint XT
A visszahívásban érintett alkatrész értékesítésének kezdete: 2019.12.
A tetőcsomagtartó rendszerhez nem a megfelelő csavarokat mellékelte a gyártó. A rendszer (és vele együtt a rá felszerelt összes tartozék és szállítmány) menet közben leválhat a gépkocsiról, és az útra zuhanhat, veszélyeztetve a mögöttes forgalmat.

Ijesztő: ezért törhet el fiatal autók futóműve 8

Ford Transit / Transit Custom
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2019.10.-2020.07.
A futómű hibásan vagy hiányosan hegesztett lengőkarjai eltörhetnek, balesetveszélyt okozva.

Ijesztő: ezért törhet el fiatal autók futóműve 9

MAN TGS
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2019.12.-2020.05.
A rosszul paraméterezett tengelytáv miatt a fékrendszer szenzora hibásan mérhet, ami késleltetett fékhatást és megnövekedett féktávolságot eredményezhet.