Bár Magyarországon nem készítenek hivatalos statisztikát a külföldön megbírságolt magyar autósok számáról, mégis van olyan forrás, amely képet tud adni a bírságolások mértékéről és gyakoriságáról – írta a Kreszvaltozas.hu.

A flottakezelő cégek sok ezer cégautó ügyeit intézik, és a lízingelt kocsikkal elkövetett szabálysértésekről a bírságpapírok a flottakezelő vállalkozáshoz érkeznek. A Business Lease szerint a nyári szezonban naponta érkeznek jelentős összegeket bekérő közlekedési szabálysértést szankcionáló határozatok. A céges lízingelt autókat használók 38 százaléka nyáron több szabálysértést követ el.

A hatóságok által kiszabott bírságok átlagos értéke 32 ezer forint. Mivel az EU-ban nincs egységes szabályozás a büntetésekkel kapcsolatban, a tagországok maguk döntenek a bírságok nagyságáról és a büntetési tételekről. A Business Lease statisztikái szerint nyáron a leggyakrabban Ausztriából, Horvátországból és Olaszországból érkeznek szabálysértési határozatok a lízingelt cégautók után.

Ausztriában a büntetések nem a legmagasabbak az EU-átlaghoz viszonyítva, a toleranciaszint viszont igen alacsony. Lakott területen belül és kívül is mindössze +5 km/h-t sebességtöbbletet tolerálnak: ez azt jelenti, hogy városban 53-55 km/h-tól már büntethetnek.

A horvátok nyaranta sűrítik a közúti ellenőrzéseket. A sebességmérők ellen radarjelzővel vagy traffipaxdetektorral védekezni nem ajánlott, mivel ezen eszközök Horvátországban tiltottak.

Olaszországban arra érdemes figyelni, hogy a hatóságok ellenőrizhetik a kötelező fényvisszaverő mellényt. A Business Lease-hez érkezett már Olaszországból olyan bírság is, amelyet mindössze 1 km/h-s sebességtúllépés miatt szabtak ki.