A brit What Car? magazin 18 ezer olvasóját mozgósította, hogy elmondják véleményüket autójukról. A kérdés egyszerű volt: mi romlott el az elmúlt 12 hónapban, mennyi ideig tartott megjavítani azt, és mennyibe került a beavatkozás.

Két felmérést is készítettek: az elsőben a legfeljebb 60 hónapos autókkal kapcsolatos tapasztalatokat kérdezték, a másodikban pedig a 6-15 éves modellekről tudakolták meg ugyanezt.

Ebben a cikkben a legmegbízhatóbb új és fiatal középkategóriás szabadidőjárműveket vesszük sorra; ha a használt SUV-ok érdekelnek, kattints ide. Érdekesség: az Audi Q5 és a Volvo XC60 két-két generációjával is felkerült a listára.

Érdekel, hogy melyek a legkevésbé megbízható középkategóriás szabadidőjárművek? Akkor kattints ide!

A tíz legmegbízhatóbb új és fiatal középkategóriás szabadidőjármű, a tizediktől az első helyezettig

Ezek a legmegbízhatóbb új terepjárók 1

10. Volvo XC60 (2008-2017)
Pontszám: 95,3%
Leggyakoribb hibajelenségek: az előző generációs XC60-asok 17%-a (minden hatodik autó) mutatott problémát, a karosszériával, motor elektromos hálózatával és a kipufogóval. Egyéb apróbb hibák is akadtak. A javítások többsége belefért egy munkanapba.

Ezek a legmegbízhatóbb új terepjárók 2

8. Audi Q5 (2017-) – holtverseny
Pontszám: 95,4%
Leggyakoribb hibajelenségek: Q5-ösök több mint negyede (26%) mutatott meghibásodást, ám ezek jellemzően nem okoztak nagy problémát: a belső burkolattal és az elektromos rendszerrel fordultak elő hibák. Az üzembiztosság soha nem csorbult, a javítás szinte soha nem tartott tovább egy hétnél.

Ezek a legmegbízhatóbb új terepjárók 3

8. Ford Kuga (2013-2020) – holtverseny
Pontszám: 95,4%
Leggyakoribb hibajelenségek: kis híján minden ötödik autó (18%) meghibásodott, az elektromos rendszer, az akkuk, a fékek és a váltó is hepciáskodhatott. A legtöbb esetben a javítás nem tartott tovább egy napnál, egyetlen autó sem vált mozgásképtelenné.

Ezek a legmegbízhatóbb új terepjárók 4

7. Subaru Forester (2013-)
Pontszám: 95,6%
Leggyakoribb hibajelenségek: az autók 15%-a mutatott csak problémát, főleg a klímával, az akkuval és az elektromos hálózattal volt gond. Minden autó mozgásképes maradt, a javítás olykor egy hétnél is tovább tartott – cserébe garanciálisan megjavítottak mindent.

Ezek a legmegbízhatóbb új terepjárók 5

6. Skoda Kodiaq (2016-)
Pontszám: 95.9%
Leggyakoribb hibajelenségek: minden nyolcadik Kodiaq (12%) mutatott csak problémát, a beltéri burkolatok és az elektromos hálózat problémái nem akadályozták a használatot, ellenben javításuk rendszerint tovább tartott egy hétnél. A garancia szinte minden esetben fedezte a javítást.

Ezek a legmegbízhatóbb új terepjárók 6

5. Audi Q5 (2008-2017)
Pontszám: 96,3%
Leggyakoribb hibajelenségek: az előző Audi Q5-ösök egyhatoda (16%) szenvedett csupán meghibásodást, a motor elektromos hálózata, a váltó, a belső burkolatok és a kormánymű makacskodott. Minden második autónál jobbnak látták azonnal elvégezni a beavatkozást, a javítást ritkán tartott tovább egy hétnél. A garancia mindent fedezett.

Ezek a legmegbízhatóbb új terepjárók 7

4. Mazda CX-5 (2017-)
Pontszám: 97,1%
Leggyakoribb hibajelenségek: a benzines autók közül minden tizennegyedik (7%), a dízelek közül minden ötödik (18%) okozott bosszúságot. A karosszéria, a sebességváltó és a beltéri burkolatok hibásodtak meg, a dízeleknél ritkán motorhiba is előfordult. Az üzembiztosság soha nem volt veszélyben, a javítás garanciális volt, és nem tartott tovább egy hétnél.

Ezek a legmegbízhatóbb új terepjárók 8

3. Volvo XC60 (2017-)
Pontszám: 97,7%
Leggyakoribb hibajelenségek: tíz autóból kilenc hibátlanul működik. Ami mégsem, ott a motor, az elektromos hálózat és a kipufogó miatt fáj a tulajdonosok feje. Egyetlen autó sem hagyta cserben őket, a javítás mindig garanciális volt, és nem tartott tovább egy hétnél.

Ezek a legmegbízhatóbb új terepjárók 9

2. Honda CR-V (2012-2018)
Pontszám: 98,7%
Leggyakoribb hibajelenségek: a benzinmotoros CR-V-k 11 százaléka, a dízelek 27 százaléka hibásodott meg. Mindkét esetben a fékek és a váltó/tengelykapcsoló okozott főleg gondot. A javítások nem tartottak tovább egy napnál, és belefértek a garanciába.

És a leginkább megbízható új vagy fiatal középkategóriás szabadidőjármű:

Ezek a legmegbízhatóbb új terepjárók 10

1. Toyota RAV4 (2013-2019)
Pontszám: 99,5%
Leggyakoribb hibajelenségek: száz autóból mindössze három (!) mutatott hibát, ott is kizárólag az elektromos hálózattal voltak apróbb problémák. A javítások garanciálisak voltak, és nem tartottak tovább egy hétnél.