Napjaink új autói elég jól teljesítenek, ha autófelismerésről van szó: manapság szinte nincs olyan új jármű, melyben ne lenne valamilyen kamera vagy radar, melyek menet közben folyamatosan monitorozzák a környezetet. A beláthatatlan helyről érkező autókkal azonban a jelenlegi rendszerek nemigen tudnak mit kezdeni, ám ez hamarosan megváltozhat.

A Princetoni Egyetem egyik kutatócsapata ugyanis egy olyan radarrendszeren dolgozik, mely a jármű elejére felszerelve rádióhullámokat bocsát ki magából. Ezek a jelek a környező tárgyakon megtörnek, és az érzékelőkbe visszatérő jelek alapján alkot képet a környezetéről a fedélzeti számítógép. A hagyományos megoldásokhoz képest a Dopler radaregységeken alapuló rendszer azt is érzékeli, ha egy beláthatatlan helyről, például egy takarásban lévő utcából közelít valami a kereszteződés felé.

A csapat először a nehezebb fába vágta a fejszéjét, a rendszert első körben a kerékpárosok és a gyalogosok felismerésére optimalizálták. Ez méretük és valamivel kiszámíthatatlanabb mozgásuk miatt jóval nagyobb kihívást jelent, mint később az autók és a nagyobb járművek közeledésének felismerése.

Korábban már többen is megpróbáltak belátni a kanyarokba mindenféle technológiát bevetve, ám azok jóval energiaigényesebbek voltak, mint a most fejlesztett rendszer.