Deepfake, azaz mélyen hamis: így nevezte el utcakép-hamisító szoftverjét az Oxbotica nevű brit tech-cég. Az Oxford egyetem kutatási laboratóriumából 2014-ben kinőtt vállalkozás nem a bulvársajtó számára szeretne kamu fotókat gyártani, hanem autógyártók rendelkezésére bocsátaná technológiáját.

A Deepfake perceken belül több ezer hamis fotót képes generálni ugyanabból az egy képből, így egy adott helyszínt reggel, délben, este, esőben, emberekkel tele, üresen, sűrű forgalomban, akár balesettel is képes megjeleníteni. A lehetőségek száma végtelen – márpedig az autonóm mobilitási vezérlő technológiáknak pont erre van szükségük ahhoz, hogy soha ne hozhassa őket zavarba forgalmi szituáció.

A technológia különlegessége, hogy nem egy, hanem két mesterséges intelligenciát alkalmaz: az egyik létrehozza a kamu képet, a másik pedig megpróbálja kitalálni, hogy eredeti vagy hamis képet lát. A folyamat során egymást fejlesztik, és amikor a kontroller AI már nem tudja megállapítani a képről, hogy valódi-e vagy sem, a program készen áll a bevetésre.

A Deepfake természetesen nem válthatja ki teljes mértékben a közúti teszteket, ám arra kiválóan alkalmas, hogy a robotautókat alaposan, hatékonyan és gyorsan felkészítsék a valós forgalmi környezetre.