A sienai kórház tájékoztatása szerint az 53 éves sportember állapota továbbra is kritikus, de stabil, és lélegeztetőgépen van. Leghamarabb a jövő héten veszik fontolóra az orvosok, hogy felébresszék a mesterséges kómából.

Zanardi kézzel hajtott, háromkerekű járművel, handbike-kal vett részt egy parasportolók részére rendezett országos váltóversenyen, és áttért a teherautó sávjába. Az ütközés során leesett a sisakja, súlyos fej-, arc- és szemsérüléseket szenvedett, ennek ellenére az orvosok megérkezéséig eszméleténél volt.

A baleset után helikopterrel kórházba szállították, ahol háromórás műtéten esett át. Az operációt végző orvos szerint a beavatkozás jól sikerült, viszont nehéz megmondani, hogy alakul majd Zanardi állapota a következő napokban.

Zanardi ismert autóversenyzőként 2001-ben egy németországi versenyen olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy mindkét lábát amputálni kellett. Ezt követően a saját maga által tervezett protézis segítségével megtanult újra járni, majd túraautóban is versenyzett. Ezt követően talált új kihívásként a kézihajtású kerékpárra, amelyben négy paralimpiai bajnoki címet nyert: kettőt 2012-ben Londonban, kettőt 2016-ban Rióban.

A súlyos baleset

Alex Zanardi Forma 1-es karrierje 2000-ben ért véget, amikor a Williams csapat lecserélte Jenson Buttonra. Több csapat is érdeklődött iránta, de ő inkább Amerikába szeretett volna visszatérni. 2001-ben a Mo Nunn Racing színeiben visszatért a CART-ba. Ez a szezonja nem volt túl sikeres, mindössze három TOP10-es helyezése volt. 2001. szeptember 15-én, a szezon 15. futamán, a lausitzringi versenyen súlyos balesetet szenvedett. A pitből jött ki, amikor kicsúszott, majd visszatért a pályára. A mögötte érkező Patrick Carpentiernek még sikerült kikerülnie, de a mögötte haladó Alex Tagliani eltalálta Zanardi autóját. Életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol a gyors beavatkozásnak köszönhetően meg tudták menteni az életét, de mindkét lábát amputálni kellett. Ezzel a balesettel véget ért Zanardi open-wheel versenyzői karrierje.