A szoftverfejlesztő részleg feladata egységes jármű-elektronikai platform kifejlesztése a konszern minden márkája számára. A jármű-elektronikai operációs rendszer a tervek szerint 2024-re készül el, mintegy hétmilliárd eurós befektetéssel (2 418 829 000 000 Ft).

Christian Senger (a konszern digitális jármű-elektronikai és szolgáltatásfejlesztési igazgatója) elmondása szerint a fejlesztő érdekeltség nyitva áll együttműködések, partneri kapcsolatok kialakítása, közös vállalatok létesítése és tőkebefektetések előtt. A részleg által kifejleszteni tervezett “VW.OS” operációs rendszer különböző verzióin futnak majd a konszern összes modelljének jármű-elektronikai szoftverei a kisautóktól kezdve egészen a luxuslimuzinokig.

A jármű-elektronikai szoftvervezérlés egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a járműiparban, és így függővé teheti a járműgyártó vállalatokat az informatikai óriáscégektől. Az ágazat vállalatai ezért szakembergárdájuk növelésével is igyekeznek informatikai versenyképességükön javítani. A Volkswagen konszern “Car.Software” részlege is ennek szellemében tervezi 10 ezer szakember felvételét 2025-ig.

A részleg alkalmazottainak a száma az év végére eléri majd az 5 ezret. A részleg létesítésének célja az volt, hogy a lehető legtöbb szoftverfejlesztés saját erőből történjen meg, az így megtermelt hozzáadott érték “házon belül” jöjjön létre.