Pedig a váltást érdemes időben elvégeztetni! A hidegebb évszakok beköszöntétől kezdve a téli gumi a sztenderd, azonban ahogy melegszik az idő  – általában 7 foktól –, már szükséges a nyári abroncs használata. Arról pedig eltérőek a vélemények, hogy melyik strapabíróbb. Az alábbiakban elsősorban a nyári gumi hasznosságát és hatékonyságát vizsgáljuk meg.

Téli időszak

A hideg évszakban szükséges elvégezni a gépjárművünk karbantartását, ideértve a gumicserét is, szükség esetén új gumik vásárlását. A téli gumi felülete és szerkezete jóval puhább, mint a nyárié. Ezáltal személyautónk stabilan úton tartható. Az úgynevezett lamellás kialakítás remek védelmet tud nyújtani. A téli gumiabroncsok különféle felületeken működnek, ideértve a (nedves vagy száraz) járdát, illetve sárban, jégen vagy hóban is jól teljesítenek.

Ezek mintázatát elsősorban úgy alakították ki, hogy lehetővé tegyék a hó bejutását a futófelületbe, ahol az összenyomódik, és így ellenáll a csúszásnak. −7°C alatti hőmérsékleten a hókristályok nehezebbek, és nagyobb súrlódást eredményeznek, amikor a gumiabroncs érintkezik velük. Havazás után vagy jeges szakaszokon csak ezt a gumit célszerű használni. Mindezek mellett nagyobb gördülési ellenállással és zajszinttel is fel vannak szerelve.

Nagyon fontos tehát, hogy mindig vezetési szokásunknak megfelelően vásároljunk téli gumit! Ugyanis az abroncs jelenti az út és az autó közötti legfontosabb kapcsolatot. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes szakember vagy szerviz segítségét kérni. Tanácsokat, vásárlási tippeket a Gumiwebshop.hu oldalon tudhatsz meg többet.

A legtöbb európai országban – főleg a magas hegyi szakaszon – külön táblával is jelzik a téli gumi kötelező használatát. Ilyen táblákkal találkozhatunk például Ausztria, Németország, Szlovénia vagy Szlovákia hegyvidéki részein.

Ha nyár, akkor nyári gumi – koronavírus idején is fontos! (x) 1

Nyári időszak

Gyakori autópályán történő vezetésnél még valószínűbb, hogy hosszabb kopást tapasztal a gépjárművezető. Másrészt a legtöbb nyári gumiabroncs már 40 ezer km-nél cserélendő, azaz újat kell vásárolni belőle. A gumicserére pedig a már említett 7 fokos időszak ideális, illetve tartósan 7–10 fok közötti időjárás esetén érdemes már a nyári szerkezetet használni.

Veszélyes-e a négyévszakos gumi használata?

A téli és a nyári gumi a fentebb tárgyaltak miatt eltér egymástól, technikai kialakításuk is más. Ezért szinte lehetetlen 100%-ig biztonságot nyújtó terméket gyártani. Az ilyen autógumik használata közben gyakrabban kaphatunk defektet, főleg a sérülékenységük következtében. Ha a hosszan tartó alkalmazásra és a biztonságos vezetésre törekszünk, akkor – főleg új autó esetén – a téli és nyári időszak abroncsait érdemes külön megvásárolni, és a megfelelő időszakban lecserélni.

Milyen nyári gumit válasszunk?

A nyári abroncs futófelülete találkozik az úttal. A különböző minőségű útvonalak különböző futófelületet kívánnak meg. Az eltérő méretű nyári gumik futófelülete is eltérő. Az úttal érintkező futófelület a gépjármű teljes súlyát hordozza, ami a gumiabroncs saját súlyának akár ötvenszerese is lehet!

A biztonsági rizikók minimalizálása érdekében kiemelt fontosságú a gumiabroncs rendszeres karbantartása. Gyakori időközönként ellenőrizni kell a futófelület állapotát, ugyanis ha a felület kopása eléri a kritikus szintet, akkor szükségessé vált a csere. A barázdált, csatornázott futófelület mélysége nem lehet kisebb 1,6 milliméternél. Abban az esetben, ha a futófelület mélysége eléri a kritikusnak nevezhető 1,6 millimétert, a gumiabroncs azonnali cseréje indokolt.

A megfelelő nyári gumiabroncs kiválasztásánál az első és legalapvetőbb szempont a méret megállapítása. Gépjárművünk használati útmutatójában pedig tájékozódhatunk arról, hogy milyen típusú gumit használjunk.

2020-ban a következő nyári gumi márkák a legnépszerűbbek:

·     Michelin Pilot Sport 4S

·     Bridgest Turanza T005

·     Continental EcoContact 6

·     Dunlop Sport Maxx RT2.

·     Falken Azenis FK510.

·     Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5

·     BFGoodrich Advantage

·     Pirelli P Zero.

Láthatjuk, hogy a korábban nagy népszerűségnek örvendő Pirelli most az utolsó helyet foglalja el.  Természetesen a vizsgált márkák között is lehetnek – főleg méretbeli – különbségek. 

Esőben is megbízhatóak

A gumiknak ilyen időszakban is kiválóan kell tapadniuk. A nyári gumiabroncsok, mint például a Bridgestone RE760 Sport, jobban teljesítenek a száraz utak kanyarodásában és fékezésében, mint az egész évadra jellemző gumiabroncsok. Ugyanakkor a nyári gumik is hatékonyak esőben; igaz, ez nem kizárólagos szezonális jellemző. Mindezek mellett befolyásoló tényező lehet a vezetési hozzáállásunk is. Ilyen időben megfontoltan és óvatosan kell közlekednünk, nem hagyatkozhatunk csak a gumik biztonságára.

Nyárigumi-mintázatok 

A nyári gumi mintázata kötetlen forgásirányú, forgásirányos vagy aszimmetrikus lehet. Kötetlen forgásirányú, nem aszimmetrikus (bármilyen forgásirányba felszerelhető) gumiabroncsok ma már csak jórészt a kis- és alsó közép kategóriás járművek gumiabroncsméretei között fordulnak elő, míg a legújabb fejlesztések szinte mind aszimmetrikus mintákat tartalmaznak. Ha a leghatékonyabb terméket akarjuk beszerezni, akkor érdemes végigböngésznünk a hazai internetes gumikeresőket, ahol az alábbi ismérvek alapján választhatunk:

     szélesség,

     profilarány,

     átmérő,

     gyártó,

     kategória,

     defekttűrő képesség,

     típus.

Melyiket válasszam?

A túlságosan elhasznált gumiabroncs nem szolgálja az autó és az utastársak kellő védelmét, úttartása és tapadása jelentősen romlik, ez a féktávot is lényegesen megnagyobbítja. Ugyanakkor vannak speciális abroncstípusok is, mint a Run Flat eljárással gyártott gumik. Ezek érdekessége, hogy defekt esetén sem történik hirtelen nyomásvesztés, az abroncs megtartja formáját, így a jármű több kilométeren keresztül viszonylagos biztonságban haladhat tovább. Az ilyen abroncsok nem javíthatóak, sérülés következtében pedig cserélni kell őket.

Nem beszélve arról, hogy jelenleg igen drágák. Figyeljünk oda a környezeti viszonyokra és a hőmérsékletre is! Amint pedig szükséges, cseréljük le – vagy ki – a gumikat. Felgyorsult világunkban már nincs szükség arra, hogy szervizbe vigyük a járművet, ugyanis számos éjjel-nappali, úgynevezett mobilgumis szolgáltatás közül is választhatunk. Mint mindenhol, itt is fontos a megfelelő ár-érték arány.

Mindezek mellett vezessünk biztonságosan és megfontoltan, így az abroncsok mellett az autónk is biztonságban lesz, nem beszélve személyes védelmünkről!

Ez egy szponzorált tartalom. A cikk a Gumiwebshop.hu gondolatait tartalmazza.