A koronavírus miatt egyre több autógyár kényszerült leállásra és védőfelszerelések előállítására. A Volkswagen március 18-án függesztette fel a termelést a németországi Wolfsburgban, ami heti szinten 2,2 milliárd dolláros (kb 720 milliárd forint) veszteséget generált. Ez közel sem ideális helyzet, ezért a pénzügyi veszteségek csökkentése érdekében a Volkswagen a mai naptól kezdve lassan folytatja a gyártást a wolfsburgi üzemben, nagyon korlátozott gyártási kapacitással.

A VW azt is megerősítette, hogy mintegy 8000 alkalmazott visszatér a gyártócsarnokokba. Az első autó a vállalat legnépszerűbb modellje, a Volkswagen Golf, amit egyelőre csak egy műszakban gyártanak. Szerdán indul meg a Volkswagen Tiguan és a Touran modellek, valamint a Seat Tarraco gyártása. A jövő héten pedig visszaáll a több műszakos rend.

Milliárdokba került a Volkswagennek a koronavírus 1

A gyártás újraindítása természetesen a beszállítókat is érinti. A Volkswagen gyárába megközelítőleg 2600 németországi vállalat szállít alkatrészt, akik szintén fokozatosan növelik majd a termelést.

A tervek szerint a következő két hétben elérik a koronavírus előtti gyártási kapacitás 40%-át. A munkavállalók védelme érdekében a mosdó- és a csapattermeket gyakrabban takarítják, de kézmosásra is több helyen lesz lehetőségük. A németországi Volkswagen márkakereskedések 70 százaléka már megnyílt.