A globális koronavírus-járvány okozta, mintegy két hónapon át tartó kényszerszünet után fokozatosan újraindítja gyáraiban a termelést a BMW – írja az MTI.

A müncheni székhelyű gyártó közleményben tudatta, hogy a motorgyárakban már hétfőn felvehetik a munkát, hogy az összeszerelő üzemek is újra működhessenek. Először az amerikai Spartanburgban lévő gyáregysége, valamint a motorkerékpárokat gyártó berlini létesítménye indul újra, ennek időpontja május 4-e, míg egy héttel később, május 11-én legnagyobb európai üzemében, Dingolfingban és Mexikóban is folytatódik a munka.

Dingolfingi egységében – melynek az ázsiai piac szempontjából van kiemelkedő szerepe – egy műszakban indul újra a termelés, a dolgozóknak pedig kötelező lesz elővigyázatosságból arcmaszkot viselniük, valamint tartaniuk egymás között a távolságot. A németek müncheni, lipcsei és regensburgi, a dél-afrikai Rosslynban és az angliai Oxfordban találtható gyárában erre a piactól és a kereslettől függően, legkorábban is csak május 18-án kerülhet sor.

Jelentősen, éves összevetésben 20,6 százalékkal csökkentek a német konszern eladásai, mindössze 477 ezer autót értékesített együttesen a BMW, a Rolls-Royce és a Mini. Az eladások száma Kínában 31, Európában 18, míg az Egyesült Amerikai Államokban 17 százalékkal volt alacsonyabb. Ezzel szemben a tavalyi évet története legjobb negyedévével zárta a társaság: összesen 655 ezer autót adtak el, éves összevetésben 1,4 százalékkal többet, így bevételük 19,9 százalékkal, 29,3 milliárd euróra nőtt.