Az apró kétéltűek ilyenkor hagyják el téli menhelyüket, ahol tetszhalott állapotban élték túl a telet, és megindulnak szaporodóhelyük, a víz felé. Útjuk gyakran keresztezi az autókét, így évről évre sokan válnak gázolás áldozatává.

A környezet- és állatvédők számos módon igyekeznek megmenteni a békák életét: gödörcsapdákat ásnak, ahonnan este át tudják telepíteni az út túloldalára az oda pottyant békákat, műanyag kerítéseket telepítenek az utak mellé, ezzel terelve a békák mozgását a biztonságos átkelőhely felé.

Emellett az uniós és hazai forrásoknak köszönhetően számos helyen építettek az utak alá fix átjárókat, éppen az apróbb élőlények védelme érdekében.

Mindezek ellenére évente békák ezrei végzik az autók kerekei alatt. Álló- vagy folyóvizek menti területeken közlekedjünk ilyenkor óvatosabban és figyelmesebben, mint máskor tennénk. Haladjunk lassabban, így több időnk marad reagálni akkor, ha békákat látunk az úton.

Lassítsunk, kerüljük ki az állatkákat, ha pedig nagy tömegben vannak, akkor biztosítsuk az áthaladásukat. Ilyenkor a vészvillogó bekapcsolása sem árt. Hazánkban valamennyi kétéltű védett, vigyázzunk rájuk!